דף מידע זה מתאר את התרופה נילוטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
נילוטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג מעכבי טירוזין-קינאז. טירוזין-קינאזות הם אנזימים (סוג של חלבונים) המעודדים את הצמיחה והחלוקה של תאים סרטניים. חסימת פעילותם יכולה להאט את קצב גדילת התאים הסרטניים. התרופה חוסמת את פעילותו של חלבון Bcr-Abi המיוצר על ידי תאי לוקמיה (CML) בהם קיים שיבוש בכרומוזום המכונה פילדלפיה.
נילוטיניב היא כמוסה אדומה שיש ליטול פעמיים ביום עם כוס מים מלאה, בהפרש של 12 שעות ולא פחות מ-8 שעות בין מנה למנה על קיבה ריקה יש ליטול את התרופה לפחות שעתיים לאחר האכילה ולהמתין לפחות שעה לפני שאוכלים. יש לבלוע את הכמוסה בשלמותה, מבלי לפתוח אותה. אם ישנו קושי בבליעת הכמוסה בשלמותה, ניתן לערבב את תכולתה עם כפית אחת של מיץ תפוחים ולבלוע מיד את התערובת. אין לערבב עם האבקה כל מזון אחר מלבד מיץ תפוחים. חשוב ליטול את התרופה בהתאם להוראות הרופא או הרוקח. אם התרופה לא ניטלה בזמן, יש לדלג על המנה החסרה ולקחת את המנה הבאה בשעה היעודה, מבלי ליטול מנה כפולה על מנת לפצות על החסרת המנה.
לפני ובמהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם שגרתיות כדי לעקוב אחר רמות תאי הדם וערכים אחרים בדם, וכן את תפקודי הכבד והכליות.
אין ליטול נילוטיניב ביחד עם תכשירים נוגדי צרבת, מאחר שהם משפיעים על ספיגת התרופה. במידת הצורך, ניתן ליטול נוגדי צרבת עשר שעות לפני נטילת הנילוטיניב או שעתיים לאחריה. במידה ויש ליטול תרופה נוגדת חומציות המכילה אלומיניום הידרוקסיד, מגנזיום הידרוקסיד או סימתיקון simethicone - (סימיקול® - ®simicol)*, גזים X - Gazim X (יש ליטול אותה שעתיים לפני או אחרי הנילוטיניב. כמו כן, בעת השימוש בתרופה אין לצרוך אשכוליות או מיץ אשכוליות, המשפיעים על רמות הדם של התרופה (לרשימה המלאה ראו "מידע חשוב נוסף" בסוף דף מידע).
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
נילוטיניב רשומה בישראל לטיפול בלוקמיה מיאלואידית כרונית (CML) בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים או דלקות. רמות נמוכות מאד של תאי דם לבנים קרויות נויטרופניה. ספירת הדם צפויה לעלות בהדרגה. תסמינים לדלקת כוללים כאבי ראש ושרירים, שיעול, כאב גרון, כאבים בעת מתן השתן או תחושת קור וצמרמורות.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות.
במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.
בתופעה זו ניתן לטפל ביעילות באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
דווח לצוות הרפואי על תסמינים אלה, היכולים לנבוע מדלקת ריאות או שינויים ברקמת הריאה.
ייתכן שתחוש כאב בשרירים במהלך הטיפול בתרופה. הצוות הרפואי יוכל לייעץ לך כיצד להקל על תסמין זה.
ייתכן שתחוש בהידללות השיער בתוך שבועיים-שלושה מתחילת הטיפול בתרופה. תופעה זו כמעט תמיד זמנית ושערך יצמח לאחר סיום הטיפול, אם כי ייתכן שיעברו מספר בהבדל.
להלן מספר עצות להפחתת הידללות השיער:
הטיפול בתרופה עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. תסמינים אלה עשויים להופיע בתוך מספר ימים או שבועות מתחילת הטיפול ולהימשך מספר חודשים. על פי רוב, התופעה חולפת.
במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
להלן מספר עצות להקלה על תסמינים אלה:
ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
נילוטיניב עלולה לגרום לאגירת נוזלים, תופעת לוואי שיכולה להתבטא בנפיחות כללית, התנפחות של הבטן, הרגליים, הפנים, הידיים והרגליים. ייתכן שיהיה עליך ליטול טיפול תרופתי להפחתת כמות הנוזלים.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן אבדן תיאבון. לרוב, תופעה זו היא זמנית ונמשכת מספר ימים. נסה להעשיר את טעמי המזון בתבלינים ובעשבי תיבול. תוכל לנסות ולהחליף חלק מן הארוחות במשקאות מזינים, או להתבסס על דיאטה של מזון רך ועשיר בקלוריות. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה, השתמש בסכו"ם מפלסטיק. נסה לצרוך מנות מזון קטנות, והרבה נוזלים, גם אם אינך יכול לאכול, אך לא לפני האכילה. נסה לצרוך מזונות בעלי ערך קלורי גבוה כדי לא להפחית במשקל הגוף.
מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם אובדן תיאבון.
דווח לצוות הרפואי אם אתה סובל מהזעות.
להלן עצות להפחתת גלי חום והזעות:
אם אתה חווה קשיים בהירדמות, תוכל להסתייע בעצות הבאות:
אם התופעה נמשכת, דווח לצוות הרפואי שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
ייתכן שתחווה בעיות זקפה בזמן השימוש בתרופה. תוכל לשוחח עם הצוות הרפואי בנושא. יש טיפולים היכולים לסייע בכך, כגון תרופות, משאבות ואקום וזריקות.
בעת השימוש בתרופה יש להימנע מהמזונות והתכשירים הבאים, המשפיעים על ריכוז התרופה בדם: אשכוליות ומיץ אשכוליות, וראפאמיל- verapamil (איקאקור® - ® ikacor, איקאפרס® - ®ikapress)*, קטוקונאזול - ketoconazole (ניזורל® - ®nizoral)*, ריפמיצין - rifampicin (ריפמפין® - ®rifampin)*, פניטואין - phenytoin (דילנטין® - ®dilantin)*, St. John’s wort או יבלת יוחנן המופק מצמח ההיפריקום ומודפיניל - modafanil (פרוביג'יל® - ®provigil)*
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת המחלקה להמטולוגיה, מרכז רפואי הדסה עין כרם, ירושלים, על הערותיה והארותיה.
דצמבר 2017
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.