לתרומה
חפש
דף הבית
הודעות הדוברת

מחקר אמריקאי חדש קובע כי איסור טעמים עשוי לגרום להפסקת שימוש בקרב כ -70% מבני הנוער והצעירים

02/08/2023

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "התוצאות הדרמטיות יכולות לסייע לקובעי המדיניות לעצור את המגיפה"

במחקר חדש שנערך בארצות הברית ביקשו החוקרים לבדוק האם הטלת הגבלות על הטעמים בהם משווקות הסיגריות האלקטרוניות יכולה להביא להפחתה בשימוש של בני נוער וצעירים. החוקרים ניתחו נתונים מתוך סקר ארצי שנערך ברחבי אמריקה בקרב 1,414 צעירים בני 14 עד 21 בנושא השימוש בסיגריות אלקטרוניות.

המשתתפים נשאלו על מידת השימוש שלהם בסיגריה אלקטרונית, סוג המכשיר ומגוון הטעמים שהם מעדיפים כמו טבק, מנטול, מנטה, טעמי פירות קרירים או מתוקים. כמו כן נשאלו המשתתפים האם הגבלה תיאורטית על הטעמים המותרים לשימוש עשויה להשפיע על מידת השימוש שלהם בסיגריה אלקטרונית.

על פי תוצאות המחקר, 38.8% מהמשתתפים השיבו כי אם יגבילו את טעמי הסיגריות האלקטרוניות לטבק ומנטול בלבד הם יפסיקו את השימוש במוצר. יתרה מכך, 70.8% מהמשתתפים השיבו כי יפסיקו את השימוש בסיגריה אלקטרונית אם היא תוגבל רק לטעם של טבק. בקרב המשתתפים שנהגו להעדיף טעמי פירות או טעמים מתוקים נמצא הסיכוי הגבוה ביותר להפסיק את השימוש בסיגריות אלקטרוניות אם הטעמים יוגבלו למנטול וטבק או טבק בלבד. קבוצה זו היוותה כמעט מחצית מהמשתתפים במחקר.


משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "מתוצאות המחקר האמריקאי מתגלה תמונת מצב דרמטית שיכולה לסייע לקובעי המדיניות לעצור את המגיפה המדאיגה של הסיגריות האלקטרוניות שגובה קורבנות בישראל. בני הנוער משיגים את המוצר בזמינות ובקלות כמו קרטיב בקיוסק. הטעם המתוק, מושך אותם ומערפל את העובדה שמדובר במוצר עישון מסוכן לבריאות שיוצר תלות פיזית ונפשית וגורם לשלל תופעות ומחלות, כולל מגביר סיכון לסרטן".

לסיכום, מציינים החוקרים האמריקאים כי נראה שאחת הדרכים היעילות ביותר להפחית את השימוש בסיגריות אלקטרוניות על ידי בני נוער וצעירים היא להטיל מגבלה על הטעמים של נוזל האידוי וכי איסור הן על טעם מנטול והן על טעמי פירות עשוי להיות היעיל ביותר. החוקרים הדגישו במסקנת המחקר כי על פי תוצאות המחקר, קביעת תקן של טעם טבק בלבד יכול להוביל להפסקה הגדולה ביותר של השימוש.


המחקר נערך ביוזמת המרכז הרפואי וקסנר של אוניברסיטת אוהיו סטייט בארצות הברית (The Ohio State University Wexner Medical Center) ובתמיכת משרד הבריאות האמריקאי ה-NIH ומינהל המזון והתרופות האמריקאי ה - FDA. תוצאותיו פורסמו כמאמר בכתב העת למחקרי אלכוהול וסמים ה - Journal of Studies on Alcohol and Drugs בגיליון מאי 2023 והוא תורגם והונגש על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. למקור באנגלית לחצו כאן.

יצוין כי לאחרונה אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של ח"כ בועז ביסמוט לאיסור ייצור ושיווק מוצרי עישון עם טעמים וריחות, אך הדרך לאישור החוק בישראל עוד ארוכה ומחייבת שלבים נוספים והתגייסות של חברי כנסת לתמיכה.


יודגש כי מחקרים מדעיים שנאספו בשנים האחרונות באגודה למלחמה בסרטן מצאו קשר בין סיגריות אלקטרוניות ותסמינים כמו שיעול, הקאות, סיכון לאסתמה, לחץ דם גבוה, התקפי לב, ופגיעה במערכת הנשימה והריאות. כמו גם, נזקים להתפתחות המוח אצל  בני נוער וצעירים המובילים לבעיות קשב, בעיות למידה, חוסר יציבות רגשית, דיכאון וחרדה. בנוסף מחקרים חדשים גם מצאו שינויים גנטיים הקשורים להתפתחות גידולים סרטניים בחלל הפה, באיזור הריאות ובשלפוחית השתן אצל המשתמשים.


בחודש מאי האחרון עלתה האגודה למלחמה בסרטן בקמפיין ברשתות החברתיות נגד סיגריות אלקטרוניות בהשתתפות השחקניות רוסלנה רודינה ורביד רונן שנרתמו בהתנדבות להמחיש את אסטרטגיית השיווק המניפולטיבית לבני נוער דרך טעמים מתוקים. במקביל גם עלתה האגודה בקמפיין בטיק טוק בהגשת דני בולר, מורה, מתכנת, יוצר תוכן ומפעיל ערוץ טיקטוק חינוכי בשם אַסק דני.

גם בין השנים 2023-2019 עלתה האגודה במספר מסעות הסברה נוספים בנושא סכנות הסיגריות האלקטרוניות שזכו לחשיפה נרחבת, אך באגודה למלחמה בסרטן מאמינים כי אל מול התופעה המתגברת יש צורך בתזכורת רציפה לבני הנוער ולהורים לצד חקיקה נרחבת ואכיפה נחושה.


לצד הקמפיינים, מפעילה האגודה למלחמה בסרטן מערך הסברה של מדריכים בבתי הספר בשיתוף משרד החינוך בנושא נזקי העישון. ההדרכות מתבצעות בכל הארץ ללא תשלום, הודות לתרומות הציבור. להזמנת הדרכה ללא תשלום לבית הספר, בנושא נזקי סיגריות אלקטרוניות ויתר מוצרי העישון לשנת הלימודים הבאה, יש להיכנס לקישור.