לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

המדינה לבג"ץ – מסכימה להוצאת צו על תנאי בעתירה המבקשת להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
חוק איסור פרסום והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון
המדינה לבג"ץ – מסכימה להוצאת צו על תנאי בעתירה המבקשת להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות
האגודה למלחמה בסרטן קוראת לממשלת ישראל למנוע מקרי מוות עתידיים מסרטן באמצעות העלאת מיסים על מוצרי הטבק
החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

נזקי העישון האגודה למלחמה בסרטן

המדינה לבג"ץ – מסכימה להוצאת צו על תנאי בעתירה המבקשת להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות

המשמעות: היועץ המשפטי לממשלה סבור כי אין דרך משפטית באמצעותה ניתן להגן על עמדת שר האוצר שלא להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול לזה המוטל על סיגריות רגילות

המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן: " חובה להשוות ביניהם כדי להציל כמה שיותר בני נוער וצעירים מהתמכרות לעישון"

 

התפתחות דרמטית בעתירת המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן בעניין השוואת המס המוטל על הטבק לגלגול לזה המוטל על הסיגריות הרגילות. המדינה הודיעה הערב (24.10.2018) לבג"ץ כי היא מסכימה להוצאתו של צו על תנאי בעתירה וכי אינה מתנגדת לקיומו של דיון מוקדם בעתירה. המשמעות היא שהיועץ המשפטי לממשלה אינו סבור שקיימת דרך משפטית שניתן להגן באמצעותה על עמדת שר האוצר אשר עומד על סירובו, בניגוד לכל גורמי המקצוע, ולא משווה את המס המוטל על הטבק לגלגול לזה המוטל על סיגריות רגילות וזאת למרות קיומה של החלטת ממשלה בנושא.


בחודש יוני 2018 עתר המיזם למיגור העישון לבג"צ בדרישה להשוות את המס המוטל על טבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות, והאגודה למלחמה בסרטן הצטרפה לעתירה בחודש אוגוסט 2018. העתירה באה על רקע סירובו של שר האוצר משה כחלון להשוות את המס - סירוב  שלא נומק עד היום על ידו. לדברי המיזם, המס הנמוך אחראי במידה רבה לזינוק בצריכת טבק לגלגול. על-פי חוות הדעת הכלכלית שבעתירה, בשנים האחרונות – ובמקביל לירידה של למעלה מ-21% בצריכת סיגריות בחפיסה (מ-400 מיליון חפיסות בשנת 2012 ל-313 מיליון חפיסות בשנת 2016), נרשמה עלייה של פי 11 בקירוב בצריכת הטבק לגלגול (מטבק לגלגול השווה לערך לכ-4.3 מיליון חפיסות סיגריות ב-2012 לכמות של טבק לגלגול השוות ערך לכ-49.6 מיליוני חפיסות בשנת 2016).


 

מבחינה משפטית מדובר בהישג גדול לעותרים. הסכמה של היועץ המשפטי לממשלה להוצאתו של צו על תנאי היא צעד חריג, שכן באופן רשמי מודיע היועץ המשפטי לממשלה באמצעות נציגו כי אין ביכולתו להגן על עמדת שר האוצר. אם יעתר בית המשפט לבקשת העותרים ואכן יוציא כעת צו על תנאי, המשמעות היא כי הנטל להראות מדוע אין לקבל את העתירה באופן סופי ולהפוך את הצו על תנאי למוחלט עובר לכתפי המדינה. במקרה זה בו היועץ המשפטי לממשלה סבור, למעשה, כי לא קיימת דרך משפטית להגן על עמדת שר האוצר בתיק, הדרך לקבלת הטיעון המשפטי של העותרים סלולה יחסית, אלא אם יחול שינוי כלשהו בעמדת שר האוצר.


עו"ד אפי מיכאלי המייצג את העותרים מסר היום כי: "אני מברך את היועץ המשפטי לממשלה וצוותו על שהם מגינים בצורה מרשימה על אינטרס הציבור בעניין החשוב העולה בעתירה. משעמדת משרד הבריאות וגורמי בריאות עולמיים קובעת כי אין כל הבדל במונחים של הסכנה הנשקפת לבריאות הציבור בין שימוש במוצרי טבק לגלגול לבין שימוש סיגריות רגילות, אין דרך אחרת לפעול למעט השוואת המיסוי על מוצרים אלה. היועץ המשפטי לממשלה ואנשיו ערים למצב משפטי זה והם בחרו לעמוד על כך שהדברים יבואו כפשוטם בפני בית המשפט העליון. אנו תקווה כי בית המשפט העליון יוציא צו על תנאי כמבוקש בעתירה וכי הדיון יקבע בהקדם וזאת בכדי שהנזק הנגרם לבריאות הציבור יצטמצם ככל שניתן".


המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן הדגישו כי: "תגובת המדינה מוכיחה כי שר האוצר כחלון בורח מאחריות, מתחמק מלקבל החלטות ומגלגל לפתחו של בג"ץ את אחת הסוגיות החשובות ביותר שאמור היה להוביל לגביהן. מדובר באותו דפוס, החוזר על עצמו בכל פעם שכחלון נדרש להטיל את מלוא כובד משקלו כדי להילחם בעישון, אך מעדיף שבג"ץ יוציא עבורו את הערמונים מהאש. כ-8,000 ישראלים מתים מדי שנה בטרם עת מעישון, ומצער לראות שהשיקולים המנחים את שר האוצר בנושא מיסוי מוצרי הטבק הם בעיקר פוליטיים ותדמיתיים. אין שום הצדקה לשיעורי מס בלתי שוויוניים על מוצרי הטבק המשווקים בישראל, וחובה להשוות ביניהם כדי להציל כמה שיותר בני נוער וצעירים מהתמכרות לעישון".