לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

דוח ארגון הבריאות העולמי 2019 - תרגום הפרק על סיגריות אלקטרוניות

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
דוח ארגון הבריאות העולמי 2019 - פרק בנושא סיגריות אלקטרוניות
דוח ארגון הבריאות העולמי 2019 - תרגום הפרק על סיגריות אלקטרוניות
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

דו"ח ארגון הבריאות העולמי - מגפת הטבק העולמית 2019 עמודים 56-59


מערכות הולכת ניקוטין אלקטרוניות (ENDS)

מערכות הולכת ניקוטין אלקטרוניות (ENDS) הן מכשירים המחממים נוזל ליצירת תרסיס (אירוסול) הנשאף על ידי המשתמש. הנוזל מכיל ניקוטין (אך לא טבק) וכימיקלים נוספים העשויים להיות רעילים ובעלי השפעות בריאותיות מזיקות.


"ENDS" הינו מושג הכולל מספר קטגוריות של מוצרים. מוצרי ה-ENDS הנפוצים ביותר הם סיגריות אלקטרוניות הידועות גם כ-e-cigarettes, מכשירי אידוי או "עטי אידוי". קטגוריות ENDS נוספות כוללות נרגילות אלקטרוניות (e-hookahs), מקטרות אלקטרוניות (e-pipes) וסיגרים אלקטרוניים (e-cigars).


חלק מהמוצרים דומים למוצרי הטבק הקונבנציונליים המקבילים להם: סיגריות, סיגרים, סיגרילות, מקטרות או נרגילות; אחרים מעוצבים כעטים, כהתקן אחסון נייד USB) ), או בצורת גליל.


המוצרים השונים עושים שימוש בסוגי ניקוטין שונים. לאחרונה נעשה שימוש במלחי ניקוטין להעברת רמות ניקוטין גבוהות. מגוון המוצרים התפתח עם הזמן בהתאם לשווקים גיאוגרפיים ו/או דמוגרפיים שונים.


ישנן מערכות אלקטרוניות נוספות שאינן מבוססות ניקוטין (ENNDS), אשר זהות ל-ENDS  באופן עקרוני, אך הנוזל שבשימוש אינו מכיל ניקוטין (על אף שבבדיקה נמצא כי מספר רב של תמיסות "נטולות ניקוטין" למעשה מכילות ניקוטין). דוח זה מתייחס רק ל-ENDS  ואינו מדווח על מערכות ה-ENNDS.


דוגמאות ל-ENDS כוללות את המותגים ג'ול של Juul Labs; וייפ (Vype) של British American Tobacco; ובלו (blu) של Imperial Brands.

(בהמשך דוח זה, בכל מקום בו הופיע ENDS, השתמשנו במונח 'סיגריות אלקטרוניות').


העדויות לסכנות הבריאותיות המיוחסות לסיגריות אלקטרוניות עדיין אינן חד-משמעיות

ארגון הבריאות העולמי (WHO) סקר בהרחבה את המידע הקיים על סיגריות אלקטרוניות , ומצא כי נכון להיום העדויות על אודות הסכנות הבריאותיות אינן חד-משמעיות. חשוב לציין, כי סיגריות אלקטרוניות כוללות קבוצה מגוונת של מוצרים שונים המכילים מגוון רחב של מינונים, טעמים ואופני שחרור של ניקוטין. כתוצאה מכך, למאפיינים הייחודיים בסוג מסוים של סיגריות אלקטרוניות (כגון הרכב הכימיקלים, אופן החימום או אופן השימוש) ישנו תפקיד מכריע בהשפעת המוצר על הבריאות.


קביעה נחרצת יותר על אודות השפעת סיגריות אלקטרוניות מצריכה בדיקה מעמיקה יותר של השפעתם על הבריאות, במחקרים ארוכי טווח על מדגם גדול ומאופיין היטב של משתמשים בסיגריות אלקטרוניות.


ההשפעה הפוטנציאלית של סיגריות אלקטרוניות על בריאות הציבור נדונה בהרחבה מאז כניסתן לשוק הצרכני לפני 15-12 שנים.


סיגריות אלקטרוניות אינן בלתי מזיקות ומחייבות רגולציה

לפי ארגון הבריאות העולמי, על מדינות שטרם אסרו את השימוש בסיגריות אלקטרוניות לשקול רגולציה המסווגת אותן כמוצרים מזיקים, ועל הממשלות להחיל הנחיות רגולטוריות המתאימות למדינותיהן. לדוגמה, הכללת סיגריות אלקטרוניות ברגולציה התואמת למוצרי טבק, ברגולציה למוצרים המחקים טבק, או בקטגוריה המוגדרת באופן ספציפי.


על אף שטרם הוערכה סופית רמת הסיכון המיוחסת לשימוש בהן, סיגריות אלקטרוניות ללא כל ספק מזיקות לבריאות ועליהן להיות כפופות לרגולציה.


רשימת הנחיות MPOWER עשויות להתאים לסיגריות אלקטרוניות

כמו כל מוצר אחר שעלול להזיק לבריאות, על כל מוצרי הסיגריות האלקטרוניות להיות כפופים לרגולציה, וניתן להחיל עליהם רשימת הנחיות אפקטיביות קיימות, כגון MPOWER.


ההנחיות אשר מצויות בדו"ח ארגון הבריאות העולמי

(Conference of parties (FCTC/COP/6/10 Rev.1)  (82 מופיעות בטבלה הבאה:

על רגולציית סיגריות אלקטרוניות:

א. למנוע קידום ושימוש בסיגריות אלקטרוניות על ידי לא מעשנים, נשים הרות וצעירים.

ב. לצמצם את סכנות הבריאות האפשריות בקרב משתמשי סיגריות אלקטרוניות ואלה שאינם  משתמשים. (הערת מתרגם: אלה הנחשפים לעישון כפוי, פאסיבי)

ג. לאסור הפצת טענות בריאות לא מוכחות על אודות סיגריות אלקטרוניות. (הערת מתרגם: כגון כלי גמילה מעישון)

ד. להגן על מאמצי בקרה קיימים על טבק ומוצריו מפני אינטרסים מסחריים ואחרים של תעשיית הטבק.


סיכום העדויות הקיימות

מהן ההשלכות של התחלת השימוש בסיגריות אלקטרוניות בגיל צעיר?

  • סקרים שנערכו לאחרונה בארה"ב ובמספר מדינות באירופה הראו עלייה בולטת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב צעירים (77).
  • בין 2011 ל-2018  אחוזי שיעורי השימוש בסיגריות אלקטרוניות בארה"ב נסקו מ-1.5% ל-20.8% (78).
  • צעירים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות חשופים לניקוטין שלו השפעות ארוכות טווח על מוחם המתפתח, וכן נמצאים בסיכון להתמכרות לניקוטין, היות והשימוש במוצרי טבק משתרש בעיקר בגיל ההתבגרות (79).
  • יתרה מזאת, מצטברות עדויות לכך כי בסביבות מסוימות, קטינים שלא עישנו מעולם המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות, מכפילים את סיכוייהם להתחיל לעשן סיגריות בגיל מאוחר יותר (80, 81).


מהו הנזק של סיגריות אלקטרוניות בהשוואה לסיגריות רגילות?

תרסיס (אירוסול) הסיגריות האלקטרוניות ככל הנראה רעיל  פחות מסיגריות. אך אין מספיק מידע על מנת לכמת את רמת הסיכון המדויקת המיוחסת לו (82).

כמו כן, גורמים רבים משפיעים על הסיכון היחסי הקשור בשימוש בסיגריות אלקטרוניות. כגון, כמות הניקוטין והרעלים האחרים שבנוזל המחומם.


מהן ההשפעות הבריאותיות המיוחסות לסיגריות אלקטרוניות?

סיגריות אלקטרוניות מהוות סיכון למשתמשים וללא משתמשים (82).

אין מספיק מידע על מנת לכמת את הסיכון בשימוש בסיגריות אלקטרוניות, וההשפעה לטווח ארוך של החשיפה לרעלים הנפלטים מהן אינה ידועה (77, 82). בנוסף לסכנות המיוחסות לאדים של סיגריות אלקטרוניות, ישנן גם סכנות של נזק גופני הנגרם על ידי שריפה או פיצוץ הקשורים לסיגריות אלקטרוניות (83).


האם סיגריות אלקטרוניות  עוזרות למעשנים להיגמל מטבק?

כפי שתואר בפרק הרקע על עזרה בגמילה (O" - offer help to quit") ההוכחות המדעיות לגבי יעילותן של סיגריות אלקטרוניות ככלי לגמילה מעישון עדיין נדונה.

נכון להיום, בין השאר בשל מגוון הסיגריות האלקטרוניות והוודאות הנמוכה סביב מחקרים רבים, לא ברורה היכולת של סיגריות אלקטרוניות  למלא תפקיד ככלי התערבות לגמילה מטבק ברמת האוכלוסייה (59-57).


ההנחיות על פי "MPOWER"
 

- מומלץ לממשלות להשתמש במערכות המעקב והניטור הקיימות על מנת להעריך התפתחויות בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בהתאם לגורמים משמעותיים כמו מין וגיל.

P - יש לאסור חוקית את השימוש בסיגריות אלקטרוניות בתוך מבנים, במיוחד במקומות בהם העישון אסור, עד שיוכח שהאדים הננשפים אינם מסוכנים לעוברי אורח ועד לקבלת הוכחות מספקות לכך שהאכיפה נגד עישון אינה מתערערת. וזאת עקב הציפייה הסבירה מצדם של עוברי אורח שלא מדובר ב"סיכון מופחת" בהשוואה לחשיפה לעישון מדרגה שנייה, אלא "ללא עלייה בסיכון" של האוויר שהם נושמים מכל מוצר שהוא.

O - העדויות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות כאמצעי פוטנציאלי לגמילה מעישון עדיין נמצאות בדיון. עדויות מסוימות מצביעות על כך כי סיגריות אלקטרוניות עשויות לשמש כאמצעי גמילה עבור אנשים מסוימים. אולם העדויות הנדרשות לתמוך בתפקידן של סיגריות אלקטרוניות ככלי התערבותי לכלל האוכלוסייה מצומצמות.

ולכן, אין לקדם סיגריות אלקטרוניות כאמצעי לגמילה מעישון עד שיצטבר מידע מספיק בנוגע לסוגי הסיגריות האלקטרוניות השונות, והסכמת קהילת בריאות הציבור על היעילות של המוצרים הספציפיים.


W - אזהרות הבריאות בנוגע לסיגריות אלקטרוניות צריכות לעלות בקנה אחד עם הסכנות הבריאותיות המוכחות. בהקשר זה, ניתן לשקול את האזהרות הבאות: סיכון להתמכרות לניקוטין; סיכון לגירוי דרכי הנשימה, העיניים, האף והגרון; סיכון לבעיות לב וכלי דם; סיכון להשפעה מזיקה על היריון (עקב החשיפה לניקוטין).


E - היות והמאפיינים הפרסומיים ההופכים סיגריות אלקטרוניות אטרקטיביות בעיני מבוגרים מעשנים, עשויים גם להפוך אותם לאטרקטיביים עבור ילדים ולא מעשנים, יש לשקול הגבלה אפקטיבית על פרסום, קידום ומתן חסויות לסיגריות אלקטרוניות. על כל סוג של פרסום, קידום ומתן חסויות לסיגריות אלקטרוניות צריכה להיות רגולציה מטעם הגוף הממשלתי הרלוונטי. אם הדבר בלתי אפשרי, עדיף לאסור באופן גורף פרסום, קידום ומתן חסויות לסיגריות אלקטרוניות. ניתן למצוא המלצות נוספות על אודות רגולציה על פרסום, קידום ומתן חסויות לסיגריות אלקטרוניות ב- FCTC/COP/6/10 Rev.1(82)


R - אמנם סיגריות אלקטרוניות פחות רעילות מסיגריות רגילות, אך בכל זאת יש בהן סכנות בריאותיות. העדויות הקיימות מראות שתרסיסי סיגריות אלקטרוניות אינם רק "אדי מים" כפי שנטען לעיתים קרובות בשיווק מוצרים אלה. השימוש בסיגריות אלקטרוניות מהווה סיכון רציני לבני נוער ולעוברים. בנוסף, הוא מגביר את החשיפה של לא מעשנים ועוברי אורח לניקוטין ולמספר רעלים. לפיכך, ראוי להטיל מיסים על מוצרים אלה בהתאם לסטנדרטים ארציים על מנת למנוע את השימוש בהם, בעיקר בקרב צעירים.


מידע עיקרי והמלצות למדינות

  • יש להגדיר בחוק באופן ברור ומדויק את הסיגריות אלקטרוניות על מנת שמדינות יוכלו לאכוף את הרגולציה עליהן ביעילות.
  • למדינות יש לעיתים קרובות אפשרות לסווג את הסיגריות האלקטרוניות כמוצרי טבק. במידה וזה אפשרי, עליהן לוודא שהחוקים הקיימים להגבלת טבק יגנו על אנשים מהנזקים האפשריים של סיגריות אלקטרוניות.
  • סיגריות אלקטרוניות עשויות לשמש "שער כניסה" לעישון קונבנציונלי בקרב צעירים ולהביא לנורמליזציה מחודשת של העישון בקרב החברה.
  • על המדינות להחיל איסורים על פרסום ושימוש בטעמים במוצרים על מנת להרתיע צעירים מלהשתמש בהם.
  • על המדינות לשקול יישום הנחיות נגד יצרנים על מנת להכריח אותם להפוך את המוצרים ללא אטרקטיביים עבור צעירים על מנת למנוע את השימוש, כגון חפיסות אחידות.

 

לסיגריות אלקטרוניות פונטציאל להחליש את מאמצי המאבק נגד טבק


ישנם מספר אתגרים הקשורים לרגולציית סיגריות אלקטרוניות, שמוגדרות לעיתים קרובות כבעלות "נזק מופחת", "סיכון מופחת", או כ"חלופות נקיות" בהשוואה למוצרים טבק רגילים. לטענות אלה מספר השלכות על בריאות הציבור ועל הבקרה על טבק. לדוגמה, אנשי בריאות הציבור מודאגים מהאפשרות שמכשירים אלה משמשים "שער כניסה" לעישון סיגריות בקרב צעירים. סיגריות אלקטרוניות משווקות באופן אגרסיבי לצעירים באמצעות שימוש בטעמים ובאסטרטגיות שיווקיות. מלבד ההשפעות המזיקות הידועות של ניקוטין על המוח המתפתח, ניקוטין ממכר ועלול להוביל אנשים, במיוחד צעירים, לשימוש בסוגי ניקוטין מזיקים יותר או לצריכת טבק. יתרה מזאת, על ידי שימוש בטעמים ובאסטרטגיות מיתוג שמושכות צעירים, התעשיות המעורבות בייצור ובשיווק סיגריות אלקטרוניות  משתמשות בטקטיקות להרחבת קהל הצרכנים שלהם במסווה של תרומה לבריאות הציבור.


סיגריות אלקטרוניות הן גם בעלות פוטנציאל לערער על הנחיות קיימות להגבלה על טבק, למשל, על ידי מתן פטור ממס על מוצרים אלה או התרת השימוש בהם במקומות בהם העישון אסור.


כבר כיום קיים בלבול משמעותי (ומיזוג) של סוגי המוצרים. לדוגמה, קשה מאוד להבדיל בין סיגריות אלקטרוניות ובין מוצרים לחימום טבק. בלבול זה יכול לשמש לטובת התעשייה, כפי שמתואר בהרחבה בפרק הבא. בנוסף, ככל שמוצרי סיגריות ומוצרים חדשים נוספים ימשיכו להתפתח, קיים סיכון שהם יפלו בפרצות ולקונות של החוק.


מאז העריך ארגון הבריאות העולמי לראשונה את העדויות על אודות הסכנות הבריאותיות שבסיגריות אלקטרוניות, יעילותן כאמצעי עזר לגמילה מעישון והשפעתן על המאבק בטבק, פורסמו מאמרים רבים נוספים. אולם לאור הגיוון הרב במוצרים וההתקדמות הרבות בפיתוח המוצר, מאז שהמחקר החל, דרושות הוכחות נוספות על מנת להגיע למסקנה סופית על אודות ההשפעות הבריאותיות של המוצרים ויכולתם לשמש אמצעי לגמילה מעישון. עד אז, ישנם מספר גורמים בלתי ידועים ועל כן לא ניתן להמליץ בבטחה על צריכתם.


ניקוטין ממכר, ושימוש בסיגריות אלקטרוניות יכול לגרום לאנשים, ובפרט וצעירים, לעבור לאופנים מזיקים יותר של צריכת טבק.




לחצו כאן להסבר על MPOWER