לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

ברנטוקסימאב ודוטין - Brentuximab Vedotin (אדסטריס® - ®Adcetris)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה ברנטוקסימאב ודוטין, המוכרת גם בשם אדסטריס®*, אופן קבלתה ותופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. כמו כן, ייתכן שתקבל את התרופה במסגרת מחקרים קליניים במטרה לבדוק את יעילותה כנגד מחלתך.

 

התגובה של כל אדם לטיפול בסרטן היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר. במהלך קבלת טיפול זה, תיפגש עם הרופא באופן שגרתי כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הטיפול.

 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

כיצד נראית התרופה?

התרופה מגיעה כתמיסה במינון של 50 מ"ג.

 

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

ברנטוקסימאב ודוטין היא תרופה מוכוונת מטרה המכילה שלושה מרכיבים: נוגדנים חד שבטיים אשר מוצמדים באמצעות חומר מקשר לתרופה סינטטית (Monomethyl auristatin E) .MMAE נוגדנים אלו נקראים לעיתים גם "טיפולים ממוקדים" היות שפעילותם ממוקדת בתאים סרטניים אשר על פני שטח התא שלהם מצויים קולטנים מסוימים שלהם נקשרים הנוגדנים. ברנטוקסימאב ודוטין נצמדת לקולטן בשם CD30 המצוי על פני השטח של תאי סרטן שונים, חודרת אל התא הסרטני ואז בתוך התא הסרטני התרופה MMAE משתחררת וגורמת לנזק לתא אשר מביא את מותו.

 

אופן נטילת התרופה

התרופה ניתנת באמצעות עירוי תוך-ורידי על ידי צינור דק וגמיש בשם קנולה (Cannula). משך זמן העירוי הוא כ-30 דקות, והוא יינתן לך מדי שלושה שבועות. כל עוד התרופה ממשיכה להראות יעילות, תוכל להמשיך לקבל את התרופה עד למספר מקסימאלי של 16 טיפולים שיכולים להימשך כשנה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

ברנטוקסימאב ודוטין רשומה בישראל לטיפול בלימפומה מסוג הודג'קין בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.

 

תופעות לוואי שכיחות

תסמינים נוירולוגים בכפות הידיים והרגליים

תופעה זו כוללת בעיקר שינויים בתחושה, כגון עקצוצים, ירידה בתחושה, (תחושה שהאזור "רדום"), נימול, תחושת שריפת, אי נוחות או חולשה. תופעה זו עלולה לגרום לקושי בביצוע משימות מסוימות, למשל רכיסה של כפתורים קטנים. דווח לרופא שלך אם אתה חווה תופעות אלו.

 

תגובה אלרגית בזמן העירוי

ייתכן שתסבול מתסמינים שונים בזמן קבלת העירוי כגון: עלייה בחום הגוף, כאבי ראש, בחילות, צמרמורת, ירידה בלחץ הדם וגירויים בעור. דווח לרופא או לאחות אם אתה חש באחד או יותר מתסמינים אלו. בהתאם למצבך יוחלט האם להאט את קצב קבלת העירוי או להפסיקו.

 

בחילות והקאות

בחילות והקאות הן תופעות לוואי שכיחות של התרופה, ובמרבית המקרים מופיעות באופן מתון. ישנן תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, היכולות למנוע או להחליש באופן משמעותי את התופעה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

עייפות ותשישות

עייפות היא תופעת לוואי נפוצה במהלך הטיפול בתרופה ואחריו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי כמו גם לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות. רוב האנשים מוצאים שרמות האנרגיה שלהם חוזרות למצב תקין תוך 6 חודשים עד שנה מסיום הטיפול.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

סיכון מוגבר לזיהום

ברנטוקסימאב ודוטין יכול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולעלות את הסיכון לזיהומים. לקראת תחילת מחזור הטיפול הבא מספר תאי הדם הלבנים יעלה בהתמדה ויחזור לערכים התקינים או קרוב אליהם. אם ספירת התאים הלבנים תהיה נמוכה מדי, הרופא יכול להחליט לעכב מעט את מתן הטיפול הבא. במקרה של זיהום, או חשש לזיהום, ייתכן שהרופא ימליץ על מתן אנטיביוטיקה.

 

חשוב לדווח לאחות או לרופא באופן מידי אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות שיכולות להצביע על זיהום, כגון: כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים, כאב בזמן מתן שתן או תסמינים נוספים הכוללים דופק מהיר, נשימה מהירה ובלבול.

שלשולים

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם התופעה חמורה או נמשכת מעל 3 ימים. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.

 

עלייה בחום הגוף

דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעה זו.

 

שינויים בעור

פריחה, אדמומיות, יובש, גירוי בעור הן תופעות לוואי נפוצות של התרופה. אם אתה מבחין בתופעה זו דווח לאחות או לרופא המטפל. ניתן להקל על תופעות אלו באמצעות שימוש במים פושרים ובסבון עדין ללא ריח, להימנע משימוש בתכשירים המכילים אלכוהול ותכשירים נגד אקנה, מאחר שהם עלולים לייבש את העור ולהחריף את הבעיה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

 

חשיפה מבוקרת לשמש - תופעת הלוואי בעור עלולה להחמיר בעת חשיפה לשמש. חשוב להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות בשמש: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה מטופל ברדיותרפיה הימנע משימוש במסנן קרינה באזור המטופל והתייעץ עם הרופא בטרם תמרח קרם או תחליב כלשהו על אזור זה).

מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים

במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל או בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל .1-800-599-995.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. דווח לרופא המטפל בך אם התופעה אינה חולפת לאחר 3 ימים.

 

כאבי ראש

תופעה זו ניתן לטפל ביעילות באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.

 

כאבי שרירים

תופעה זו עלולה להתרחש לאחר הטיפול. אמבטיות חמות ומנוחה רבה יוכלו לסייע לך. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מתופעה זו.

 

אובדן תיאבון וירידה במשקל

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום לירידה במשקל. נסה לאכול ארוחות קטנות בקביעות ואל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו אתה מטופל אם לא חל שיפור בתיאבון שלך. ניתן להעשיר את המזון בעשבי תיבול ותבלין. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול.

 

מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן

תופעות לוואי שכיחות פחות

השפעות על הכבד

ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד בזמן השימוש בתרופה. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם, ותפקודי הכבד יחזרו למצב תקין עם סיום הטיפול. הרופא המטפל בך ייבצע בדיקות דם תקופתיות כדי לבדוק שהכבד שלך מתפקד באופן תקין.

 

אנמיה

ברונטוקסימטב ודוטין עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן עייפות וקוצר נשימה. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.

 

דימומים או חבלות

השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או דימום מהחניכיים לאחר צחצוח שיניים, הופעת נקודות אדומות קטנות או פריחה על העור - יש לדווח מידית לרופא המטפל. במקרים חמורים עלול להידרש עירוי של טסיות.

 

קוצר נשימה ושיעול

דווח לרופא המטפל אם אתה חווה תסמינים אלו.

 

שינויים בשיער

השיער יכול להפוך לדליל יותר כתוצאה מנשירת שיער. אם אתה מבחין בתופעה זו, יש להימנע מפעילויות כימיות על השיער כגון סלסול או צבע כדי לא להחמיר את התופעה. מומלץ לחפוף את השיער בשמפו עדין ולהסתרק עם מברשת בעלת שערות רכות.

 

ניתן גם להיעזר בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה.

 

עלייה ברמת הסוכר בדם

ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. רמת הסוכר בדמך תיבדק בבדיקות דם שגרתיות על מנת להתאים את הטיפול במידת הצורך.

 

סחרחורת

דווח לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מתופעה זו.

 

צמרמורת

דווח לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מתופעה זו.

 

מידע חיוני נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
  • אין להתחסן בחיסונים הכוללים נגיפים חיים בזמן הטיפול בברנטוקסימאב ודוטין וכ-6 חודשים מסיום הטיפול בתרופה, ויש להימנע משהייה בקרבת אנשים שהתחסנו בחיסונים חיים באמצעות טיפות דרך הפה כדוגמת חיסון נגד הפוליו, כולרה או טיפוס הבטן. יש להתייעץ עם הרופא המטפל בך בנושא זה.
  • אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים מכל סיבה שהיא ללא קשר למחלת הסרטן - יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
  • פוריות - אין מידע מספק על ההשפעות של ברנטוקסימאב ודוטין על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך לפני תחילת הטיפול.
  • מניעת הריון - השימוש בתרופה עלול לפגוע בעובר המתפתח ולכן יש להימנע מהריון בזמן הטיפול ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום) בזמן השימוש בתרופה ולפחות 6 חודשים מסיום הטיפולים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
  • הנקה - אין להניק בזמן הטיפול בתרופה.
  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

ד"ר רונית גוריון,

רופאה בכירה במכון ההמטולוגי, מרכז דוידוף, בית חולים בילינסון, המרכז הרפואי רבין, על הערותיה והארותיה.

 

פברואר 2015



המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.