לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אריבולין מסילאט -Eribulin Mesylate (הלאבן®-®Halaven)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אריבולין מסילאט, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
 
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

 

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא ניתנת?

אריבולין מסילאט היא תרופה שמוצתה תחילה מצמח ימי (ספוג ים) וכיום מיוצרת במעבדה לטיפול בסוגי סרטן שונים, ביניהם סרטן שד גרורתי. דרך פעולתה העיקרית היא על ידי עיכוב החלוקה וההתרבות של התאים. התרופה ניתנת על פי רוב בבית החולים, ביחידה לאשפוז יום; היא נחשבת לתרופה בעלת רעילות פחותה יחסית לתרופות אנטי-סרטניות אחרות.

 

התרופה ניתנת באחת מהדרכים הבאות:

  • עירוי לתוך הווריד בזרוע או ביד, באמצעות צינורית דקה וגמישה (קנולה, cannula).
  • באמצעות צנתר קו-מרכזי (central line)
  • באמצעות צנתר המוחדר לוריד באופן קבוע ( כמו פיק-ליין - PICC line או פורט - port , portacath).
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הדרכה "צנתרים מרכזיים". לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995
משך מתן העירוי הוא בין 5-2 דקות. לפני מתן הכימותרפיה ייערכו לך בדיקת דם על מנת לוודא כי ספירת הדם שלך תקינה. הטיפול מתבצע במחזורים הנמשכים כמה חודשים. כל מחזור טיפול נמשך 21 יום. מנות הטיפול ניתנות ביום הראשון והשמיני של אותו מחזור טיפול. הרופא שלך יעדכן אותך מהו מספר מחזורי הטיפול הנדרשים עבורך.  במקרה של תופעות לוואי קשות, הרופא יוכל להפחית את מינון התרופה.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

סיכון לזיהומים

אריבולין מסילאט עלול להפחית את מספר כדוריות הדם הלבנות בדמך - מצב המכונה נויטרופניה, ועלול להגביר את הסיכון לזיהומים.
חשוב לדווח לאחות או לרופא אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות הבאות:
  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • אם אתה חש לא בטוב באופן פתאומי- גם אם לא חלה עלייה בחום הגוף.
  • אם אתה מפתח תסמינים של זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

עייפות וחולשה

בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

שינויים בשיער

ייתכן והשיער ישנה את צבעו, יהפוך דק ודליל יותר , או שתתרחש נשירת שיער מלאה. שינויים בשיער צפויים לרוב לאחר המחזור השני של הכימותרפיה. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.
לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995

שינויים בכפות הידיים והרגליים

הטיפול עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים.

 

לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. אצל חלק מהאנשים לא יחול שיפור, והתסמינים יישארו לצמיתות. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.

בחילות והקאות

תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול הכימי והקרינתי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות אלה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

צרבת

אריבולין מסילאט יכולה לגרום לתחושת צריבה באזור החזה. ניתן להקל על התופעה ביעילות על ידי טיפול תרופתי מתאים. דווח על כך לרופא שלך.

אובדן תאבון

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון במהלך הטיפול. נסה לאכול מנות קטנות בשעות קבועות. אם לא תרגיש שיפור בתיאבון לאחר כמה ימים מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו אתה מטופל.

שינויים בטעם המזון וירידה במשקל

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום להפחתה במשקל. ייתכן שיופיעו שינויים בטעם המזון. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם מאשר מזונות חמים. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. לעיתים, מופיעים גם צרבת או קשיים בבליעה. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו הנך מטופל.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כאבי ראש

התרופה יכולה לגרום לכאבי ראש. הרופא המטפל בך יכול לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים.

 

כאבים בשרירים ובמפרקים

ייתכן שתחוש כאבים בשרירים ובמפרקים כמה ימים לאחר הטיפול. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.

תסמינים דמויי שפעת

לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון צמרמורות, חום גוף גבוה וכד'. תופעות אלה יחלפו לרוב כעבור שעות ספורות. חשוב להרבות בשתיה ובמנוחה.

תופעות לוואי בחלל הפה

ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן להשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. מציצת קוביות קרח עשוייה להקל על תסמינים אלה. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך.

שינויים בעור ובציפורניים

בזמן הטיפול בתרופה, אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות של כפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בגרד, עקצוץ, נימול, כאב ויובש.  הציפורניים שלך עלולות להפוך לחלשות ולהישבר בקלות, להפוך לכהות יותר או לשנות את צבען. ייתכן ויופיעו פסים או חריצים על הציפורניים. תופעות אלה הן לרוב מתונות, ויחלפו עם סיום הטיפול. דווח לצוות המטפל בכך אם אתה חווה אחת או יותר מתופעות אלו, על מנת שיוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים.

דימומים או חבלות

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבורה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם פנימיים בידיים או ברגליים  - דווח לרופא המטפל. 

סחרחורת

 זוהי תופעת לוואי אפשרית בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך.

כאבי בטן

ייתכן ותחוש בכאבים או תחושת אי-נוחות בבטן. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא המטפל בך יוכל לרשום עבורך תרופות להקלה על תופעות אלו.

בעיות בעיניים

הטיפול בתרופה יכול לגרום לראייה מטושטשת, צריבה, גרד, יובש ואף דלקת המתבטא באדמומיות וכאבים. ניתן להיעזר בטיפות עיניים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בתופעות אלו.

קשיים בהרדמות

אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.

השפעות על הכבד

ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד בזמן השימוש בתרופה. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם, ותפקודי הכבד יחזרו למצב תקין עם סיום הטיפול.

השפעות על הריאות

דווח לרופא שלך אם אתה מבחין בקוצר נשימה או שיעול.

הזעות

ייתכנו הזעות יתר, גם בלילה. אל תהסס לשוחח על כך עם הרופא שלך.

שינויים במצב הרוח

אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון או עצבות לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.

מידע נוסף

bul3 סיכון לקריש דם - מחלת הסרטן מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם (טרומבוזיס), ותרופות כימיות מעלות את הסיכון עוד יותר. התסמינים של קריש דם כוללים: כאבים, אודם ונפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבים בחזה. צור קשר מיידי עם הרופא המטפל בך, אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלו.

 

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד' - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 פוריות, מניעת הריון ואמצעי מניעה - התרופה עלולה לפגוע בפוריות גברים ונשים, ולכן יש לשוחח בנושא זה עם הרופא המטפל לפני קבלת הטיפול. הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן לא מומלץ להכניס או להיכנס להריון בזמן הטיפול בה. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן הטיפול התרופה.

 

bul3 הנקה - אין להניק בזמן הטיפול בתרופה היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב-האם.

 

bul3 חיסון חי-מוחלש- יש לדווח לרופא המטפל בטרם קבלת חיסון חי-מוחלש כלשהו לפני ולאחר הטיפול בתרופה, היות ובזמן הטיפול המערכת החיסונית שלך חלשה וחיסון מסוג זה עלול להזיק לך.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות, של אנשי קשר, אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

 << לרשימת התרופות


 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' רפי קטן,

אונקולוג בכיר, המחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי שערי צדק, על הערותיו והארותיו.

 

אפריל 2016

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.