לתרומה
חפש
מחלות סרטן
שלד ורקמות רכות

קאפושי סרקומה - Kaposi's sarcoma

עוד בנושא

Big-Bullet-SQR.gif מהי סרקומת קאפושי?
Big-Bullet-SQR.gif הגורמים לסרקומת קאפושי
Big-Bullet-SQR.gif סוגי סרקומת קאפושי
Big-Bullet-SQR.gif תסמיני סרקומת קאפושי
Big-Bullet-SQR.gif דרכי אבחון של סרקומת קאפושי
Big-Bullet-SQR.gif דרכי הטיפול בסרקומת קאפושי
Big-Bullet-SQR.gif כימותרפיה
Big-Bullet-SQR.gif טיפול בקרינה
Big-Bullet-SQR.gif אימונותרפיה

 

 


 

 

מהי סרקומת קאפושי?

סרקומת קאפושי (KS) הינה סוג של מחלת סרטן השונה מסוגי סרטן אחרים באופן בו היא מתפתחת. בניגוד לרוב סוגי הסרטן המתפתחים במקום אחד ועלולים להתפשט לחלקים אחרים בגוף, KS עשויה להופיע במספר חלקים בגוף באותו הזמן. המקום הנפוץ ביותר ל- KS הוא על העור, אך היא עלולה לפגוע גם באיברים פנימיים, בעיקר בבלוטות הלימפה (בלוטות המהוות חלק ממערכת החיסון של האדם), הריאות וחלקים של מערכת העיכול.

חזרה למעלה >>


הגורמים לסרקומת קאפושי

רוב מקרי ה- KS נגרמים על ידי נגיף הנקרא נגיף ההרפס האנושי 8 (HHV8), הידוע גם כנגיף ההרפס הקשור לסרקומת קאפושי (KSHV). הוא עלול לפגוע באנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת, כולל אנשים נשאי וחולי איידס.

HHV8 מופץ בעיקר באמצעות רוק, אך יכול לעבור גם בדם ובזרע, באמצעות מגע מיני, נשיקה, עירויי דם, והשתלת איברים וכן מאם לעובר.

חזרה למעלה >>


סוגי סרקומת קאפושי

סרקומת קאפושי נפוצה יותר בגברים מאשר נשים ולה ארבעה סוגים עיקריים:

 

סרקומת קאפושי קלאסית

הסוג הראשון נקרא KS קלאסי המתפתח ללא החלשתה של המערכת החיסונית בגוף, בדומה לסוגים רבים אחרים של סרטן. סוג זה אינו נפוץ ומתגלה בדרך כלל רק בקרב גברים מבוגרים ממוצא ים-תיכוני, מזרח תיכוני, או יהודי. הוא מופיע בדרך כלל רק בעור, בעיקר בחלק התחתון של הרגליים ובכפות הרגליים.

 

מאחר שזהו סוג של מחלת סרטן הגדל באיטיות, יתכן שאנשים בעלי KS קלאסי בשלב מוקדם לא יזדקקו לטיפול כלשהו.

 

סרקומת קאפושי אנדמית או אפריקנית

הסוג השני של KS נקרא KS אנדמית או אפריקנית והוא מופיע בקרב תושבי אפריקה מדרום לסהרה. סוג זה מתפתח במהירות רבה יותר מאשר KS קלאסית ועלול לפגוע בגברים, נשים וילדים בכל הגילאים, אך נפוצה יותר בגברים.

 

סרקומת קאפושי הקשורה לאיידס

הסוג השלישי של KS הוא סרקומה הקשורה לאיידס. סוג זה נפוץ ביותר מבין ארבעת הסוגים, אך הפך פחות נפוץ עם שיפור הטיפול בנגיף ובמחלת האיידס. כאשר אצל נשא איידס מתפתח זיהום, מערכת החיסון שלו הופכת חלשה יותר והסיכון להתפתחות סרקומת קאפושי עולה.

 

סרקומת קאפושי הקשורה להשתלה

הסוג הרביעי של KS מופיע בדרך כלל אצל אנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת או פגועה. אנשים שעברו השתלות איברים, כגון השתלת כליה או השתלת מח עצם מתורם, נוטלים תרופות המדכאות את המערכת החיסונית שלהם בכדי להפחית את הסיכון שגופם ידחה את האיבר המושתל. למרות שהדבר נדיר, KS עלולה להופיע במושתלים הנוטלים תרופות אלו. סוג זה של KS עשוי להשתפר עם הפחתת המינון או עם הפסקת נטילת תרופות המדכאות את מערכת החיסון.

חזרה למעלה >>


תסמיני סרקומת קאפושי

סרקומת קאפושי על העור נראית כאזור נגוע קטן, בלתי מכאיב ושטוח, או כגוש, הנע בצבעו מחום או חום-אדום לאדום-סגול. הנגעים או הגושים עשויים להתפתח במהירות. למרות שיתכן כי בתחילה יופיעו הנגעים באזור אחד בלבד, הופעתם ביותר ממקום אחד אינה נדירה. כל חלק של העור, כולל חלל הפה, עשוי להיפגע. לעתים קרובות מתמזגים הגושים ליצירת גידול גדול יותר.

 

KS עלולה להשפיעה גם על חלקים אחרים בגוף (סרקומה פנימית) ולעתים קרובות ביותר על בלוטות לימפה, על הריאות, ועל איברי מערכת העיכול. הסימנים והתסמינים של KS פנימית תלויים באזור הנפגע בגוף.

 

אם נפגעות בלוטות הלימפה, דבר השכיח ב- KS הקשורה לאיידס, תיתכן התנפחות בגפיים. תופעה זו ידועה כבצקת לימפטית, הנגרמת על ידי תאי KS החוסמים את בלוטות הלימפה ומפריעים לזרימה תקינה של נוזל הלימפה בגוף. בצקת לימפטית עלולה להוות תופעה בעייתית ובלתי נוחה, אך למרות שלא ניתן לרפא אותה, קיימות דרכים להקל עליה.

הסעיף העוסק בבצקת לימפטית מספק עצות שימושיות על הקלת בצקת לימפטית באמצעות שיטות כגון פעילות גופנית ועיסוי. כמו כן, מומלץ לעיין בחוברת "לימפדמה" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

 

KS המופיעה בריאות גורמת לעתים קרובות לקוצר נשימה, בעוד שגידול במערכת העיכול עלול לגרום לבחילה, הקאה ודימום.

חזרה למעלה >>


דרכי אבחון של סרקומת קאפושי

האבחון יתחיל בביקור אצל רופא המשפחה, שיבדוק אותך ואת בריאותך הכללית. ייתכן שתופנה לבית חולים לצורך ייעוץ והמשך טיפול מרופא מומחה.

 

אם אתה כבר יודע שהנך נשא של נגיף HIV או חולה באיידס, קרוב לוודאי שתתחיל בביקור אצל רופא מומחה ל- HIV (מרפאה זיהומית).

 

בבית החולים יהיה עליך לעבור בדיקות דם ובדיקה מלאה. כל גופך ייבדק, מאחר שנגעים עשויים להימצא בכל אזורי העור, כולל חלל הפה, כפות הידיים, הגולגולת, וכפות הרגליים. למרות שהרופא עשוי לחשוד שיש לך KS לאחר הסתכלות בנגעים, בדרך כלל תבוצע ביופסיה כדי לאמת את האבחנה.

 

ביופסיה

זהו הליך מהיר ופשוט בדרך כלל, הניתן לביצוע לעתים קרובות במרפאת חוץ. הרופא מסיר חתיכה קטנה של הנגע או הגוש למטרת בדיקה מתחת למיקרוסקופ, תוך שימוש בהרדמה מקומית כדי לאלחש את האזור. האזור עלול לכאוב במשך מספר ימים לאחר מכן.

 

בדיקות נוספות

אם האבחנה של KS מאומתת, מבוצעות בדרך כלל בדיקות נוספות כדי לגלות אם קיימים סימנים כלשהם של תאי KS במקומות אחרים בגופך. בדיקות אלה עשויות לכלול את הבאות:

 

צילום רנטגן של החזה

בדיקה זו עשויה להתבצע כדי לגלות סימנים של KS בריאות ובדרכי הנשימה (הסימפונות). מאחר וזיהומים בריאות נפוצים בקרב חולי איידס, יתכן שיהיה קשה להחליט במצב זה אם השינויים בצילום הרנטגן אכן נגרמו בשל KS . יתכן שתבוצע סריקת CT כדי לאמת את האבחנה.

 

סריקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת)

סריקת CT מבצעת סדרה של צילומי רנטגן הבונים תמונה תלת-ממדית של פנים הגוף. הסריקה אינה מכאיבה, אך נמשכת בין 10 ל-30 דקות. היא עשויה לעזור לגלות אם קיימים סימנים כלשהם של KS בחלקים אחרים בגוף ושימושית במיוחד לאבחון KS בבלוטות הלימפה.

 

סריקות CT עושות שימוש בכמות קטנה של קרינה, שלא סביר כי תזיק לך, ולא תזיק לאדם אחר הבא אתך במגע. תתבקש לא לאכול או לשתות במשך ארבע שעות לפחות לפני הסריקה.

 

יתכן שיינתנו לך משקה או זריקת חומר צבע המאפשרים לאזורים מסוימים להיראות באופן ברור יותר. הדבר עשוי לגרום לך להרגיש גל חום בכל הגוף למשך מספר דקות. אם אתה אלרגי ליוד, או שיש לך אסטמה, יתכן שתהיה לך תגובה חמורה יותר לזריקה, לכן חשוב שתיידע בכך את הרופא שלך מראש.

 

קרוב לוודאי שתוכל ללכת הביתה מייד לאחר גמר הסריקה.

 

אנדוסקופיה

הליך זה מאפשר לרופא לראות את פנים הגוף באמצעות צינורית דקה וגמישה הנקראת אנדוסקופ, המוחדרת דרך הגרון. האנדוסקופ נושא בקצהו מצלמה זעירה ופנס. במקרה הצורך, הרופא יכול לקחת דגימת תאים קטנה (ביופסיה) לבדיקה מתחת למיקרוסקופ.

 

תרופת הרגעה קלה תעזור לך להירגע במהלך הבדיקה, וחומר הרדמה מקומי יוזלף לגרון כדי למנוע אי נוחות כלשהי בעת החדרת הצינורית. בדרך זו יכולים הרופא או האחות המבצעים את האנדוסקופיה לבדוק את קנה הנשימה, הריאות (ברונכוסקופיה), הוושט והקיבה (גסטרוסקופיה), ולחפש סימנים כלשהם ל- KS.

 

קולונוסקופיה

סוג אחר של אנדוסקופיה משמש כדי לבדוק את המעי הגס. בדיקה זו נקראת קולונסקופיה. המעי חייב להיות ריק לצורך בדיקה זו, כך שיש לנקוט בדיאטה מתאימה מספר ימים לפני כן, ויתכן שיינתנו לך תרופות משלשלות. בדרך כלל מבוצע חוקן ממש לפני הבדיקה. האחות תחדיר בעדינות צינורית לפי הטבעת שלך בעת שתשכב על צדך השמאלי. לאחר מכן יוזרמו מים דרך הצינורית. תתבקש להחזיק את הנוזל במעי למשך מספר דקות לפני שתלך לשירותים.

 

ממש לפני הקולונוסקופיה יתכן שתקבל תרופת הרגעה קלה כדי לעזור לך להירגע. לאחר שתשכב בנוחות על צדך, הרופא או אחות מומחית יחדירו בעדינות צינורית גמישה (הנקראת קולונוסקופ) לפי הטבעת שלך. הצינורית מסוגלת לעבור בקלות דרך פיתולי המעי, וניתן לבדוק את הריפוד של רוב המעי. פנס ומצלמה בתוך הצינורית עוזרים לרופא או לאחות לראות התנפחויות או אזורים בלתי נורמאליים כלשהם.

 

רוב האנשים יכולים ללכת הביתה כשעתיים לאחר הבדיקה. כדאי לדאוג לכך שמישהו יאסוף אותך מבית החולים, משום שרצוי לא לנהוג במשך מספר שעות לאחר קבלת תרופת הרגעה.

 

בדיקת תפקוד ריאות

אם הבדיקות יראו שריאותיך נפגעו, יתכן שתעבור בדיקות תפקוד ריאות. תתבקש לנשוף לתוך מכונה כך שניתן יהיה לבצע סדרת מדידות כדי לבדוק כיצד פועלות ריאותיך.

דרכי אבחון של סרקומת קאפושי

האבחון יתחיל בביקור אצל רופא המשפחה, שיבדוק אותך ואת בריאותך הכללית. ייתכן שתופנה לבית חולים לצורך ייעוץ והמשך טיפול מרופא מומחה.

 

אם אתה כבר יודע שהנך נשא של נגיף HIV או חולה באיידס, קרוב לוודאי שתתחיל בביקור אצל רופא מומחה ל- HIV (מרפאה זיהומית).

 

בבית החולים יהיה עליך לעבור בדיקות דם ובדיקה מלאה. כל גופך ייבדק, מאחר שנגעים עשויים להימצא בכל אזורי העור, כולל חלל הפה, כפות הידיים, הגולגולת, וכפות הרגליים. למרות שהרופא עשוי לחשוד שיש לך KS לאחר הסתכלות בנגעים, בדרך כלל תבוצע ביופסיה כדי לאמת את האבחנה.

חזרה למעלה >>


דרכי הטיפול בסרקומת קאפושי

יש להדגיש כי הטיפול בסרקומת קאפושי הוא אונקולוגי בדרך כלל ואינה מחייבת ניתוח.

 

סוגי טיפול

יתכן שבמקרים קלים של סרקומת קאפושי לא יידרש טיפול. ניתן יהיה לכסות את הנגעים בעור, אך אם הנגעים או הגושים גורמים למבוכה וסבל, ניתן יהיה להמליץ על טיפול.

 

הסבירות שהרופא שלך יציע טיפול גבוהה יותר במידה והסרקומה משפיעה על איברים פנימיים, או אם קיימים נגעים רבים בעור. אם הנגיף אינו מאוזן היטב, יתכן שהמומחה ימליץ בנוסף להתחיל בטיפול כנגד HIV.

 

סוג הטיפול שישמש יהיה תלוי במספר גורמים שונים, כולל גודל ומיקום הגידולים, ובריאותך הכללית.

 

KS קלאסית אינה דורשת בדרך כלל טיפול כלשהו, למרות שלעתים משתמשים בהקרנות במקרה של נגעים גדולים או גלויים יותר.

 

KS אנדמית או אפריקנית מטופלת לעתים קרובות בכימותרפיה.

 

טיפול ב- KS הקשורה לאיידס מושפע לעתים קרובות מבריאותו הכללית של המטופל. מאחר שמערכת החיסון כבר מוחלשת בשל המחלה, יש לנקוט משנה זהירות כדי לוודא שתופעות לוואי כלשהן של הטיפול לא יחמירו את מצבך. עבור רוב האנשים עם KS הקשורה לאיידס, הטיפול כולל טיפול אנטי-רטרוויראלי פעיל מאוד (HAART - Highly Active Anti Retroviral Therapy), המפחית את רמת נגיף ה- HIV בגוף ומשפר את החיסוניות.

 

KS הקשורה להשתלה, הנגרמת בשל תרופות לדיכוי מערכת החיסון, ניתנת לפעמים לאיזון באמצעות הפסקת נטילתן של תרופות אלה או הפחתת המינון.

 

תכנון הטיפול

ברוב בתי החולים יחליט צוות מומחים על הטיפול המיטבי עבורך. צוות רב-תחומי זה יכלול בדרך כלל:

  • אונקולוגים - רופאים בעלי ניסיון בטיפול במחלות סרטן באמצעות שימוש בכימותרפיה והקרנות.
  • וירולוג (רופא זיהומי)- המתמחה בטיפול באנשים הסובלים ממחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיפים.
  • מומחה ל- HIV במידת הצורך.

זכור לשאול שאלות על היבטים כלשהם שאינך מבין או היבטים המדאיגים אותך. דיון ביתרונות ובחסרונות של כל חלופה עם הרופא או האחות המומחית עשוי להועיל.

 

מתן הסכמה

לפני שתקבל טיפול כלשהו, הרופא יסביר לך את מטרות הטיפול. הוא יבקש ממך בדרך כלל לחתום על טופס המציין שאתה נותן את רשותך (הסכמתך) לצוות בית החולים להעניק לך את הטיפול. לא ניתן לתת טיפול רפואי כלשהו ללא הסכמתך, ולפני שתתבקש לחתום על הטופס, יהיה עליך לקבל מידע מלא על:

  • סוג והיקף הטיפול אותו מייעצים לך לקבל.
  • היתרונות והחסרונות של הטיפול.
  • טיפולים אחרים כלשהם העשויים להיות זמינים.
  • סיכונים או תופעות לוואי משמעותיים כתוצאה מהטיפול.

אם אינך מבין מה שהוסבר לך, אמור זאת לצוות מייד כך שיוכל להסביר שוב. טיפולים מסוימים בסרטן הינם מורכבים ולכן אין זה בלתי רגיל שאנשים נזקקים להסברים חוזרים.

 

לעתים קרובות כדאי להביא אתך חבר או בן משפחה כאשר הטיפול מוסבר לך, כדי לעזור לך לזכור את השיחה במלואה. גם הכנת רשימת שאלות לפני הפגישה עשויה לעזור.

 

אנשים מרגישים לעתים קרובות שצוות בית החולים עסוק מדי כדי לענות על שאלותיהם, אך חשוב שתהיה מודע לאופן בו סביר שהטיפול ישפיע עליך. הצוות אמור להיות מוכן להקדיש זמן למענה על שאלותיך.

 

תמיד תוכל לבקש זמן נוסף כדי להחליט על הטיפול, אם אתה מרגיש שאינך יכול לקבל החלטה כאשר הוא מוסבר לך לראשונה.

 

כמו כן הנך חופשי לבחור שלא לקבל טיפול. הצוות יוכל להסביר מה עלול לקרות אם לא תקבל טיפול. חשוב לומר זאת לרופא, או לאחות האחראית, כך שיוכלו לתעד את החלטתך בתיקך הרפואי. אינך חייב לתת סיבה לחוסר רצונך לקבל טיפול, אך כדאי לספר לצוות על חששותיך כך שיוכל לספק לך את הייעוץ הטוב ביותר.

 

חוות דעת נוספת

בדרך כלל מספר מומחים לסרטן עובדים ביחד, כצוות, ופועלים על פי הנחיות טיפול ארציות כדי להחליט על הטיפול המתאים ביותר למטופל. למרות זאת, יתכן שתהיה מעוניין בחוות דעת נוספת. חוות הדעת הנוספת עלולה לגרום לעיכוב בתחילת הטיפול בך, כך שאתה צריך להיות בטוח שהיא תספק לך מידע שימושי.

 

אם תחליט לפנות לחוות דעת נוספת, יתכן שכדאי יהיה להביא אתך חבר או בן משפחה ולהכין רשימת שאלות.

 

תרופות נגד HIV - איידס

לרוב האנשים עם סרקומת קאפושי הקשורה לאיידס יוצע טיפול בתרופות נגד HIV (טיפול אנטי רטרוויראלי). בדרך כלל, ייעשה שימוש בשילוב של מספר תרופות אנטי-רטרוויראליות (שלוש או יותר). על מנת שיהיו יעילות, יש ליטול תרופות אלו כל יום, לעתים קרובות למשך שארית חייך. הרופא ישוחח אתך על היתרונות ועל תופעות הלוואי האפשריות.

 

התרופות עשויות להפסיק את התרבות נגיף ה- HIV בתוך התאים בהם הוא נמצא, ועשויות למנוע מהנגיף לפגוע בתאים אחרים. דבר זה מפחית את כמות הנגיף בגוף ומגביל את הנזק שהוא עלול לגרום למערכת החיסון. במקרים רבים טיפול אנטי-רטרוויראלי לבדו מסוגל לאזן KS , למרות שהדבר עשוי לדרוש חודשים רבים.

 

קיימים סוגים שונים של תרופות כנגד HIV . הסוגים המשמשים לעתים קרובות הם:

  • מעכבי reverse transcriptase נוקלאוסידים (NRTIs), כגון אבאקאוויר
  • (ABC), דידאנוזין (ddI), אמטריציטאבין לאמידובין (3TC), סטאבודין (d4T), וזידובובין AZT).
  • מעכבי reverse transcriptase נוקלאוטידים
  • (NtRTIs), כגון טנופוביר (TFV).
  • מעכבי פרוטאז (PIs), כגון אמפרנאביר, אטאזאנאביר, אינדינאביר, לופינאביר, נלפינאביר, ריטונאביר, וסאקווינאביר.
  • מעכבי reverse transcriptase
  • שאינם נוקלאוסידים ( NNRTIs ), כגון אפאבירנז ונביראפין.
  • אנטי-רטרוויראלים אחרים, כגון אנפוביריטיד.

 

תוכל לקבל מידע נוסף על טיפול נגד HIV מהארגונים המתמחים באיידס וב- HIV.

 

ניתוח

מטרת הניתוח היא להסיר את סרקומת קאפושי מהעור, במיוחד כאשר הנגעים קטנים. זהו הליך פשוט שניתן לבצע במרפאת חוץ. הרופא מזריק חומר הרדמה מקומי לעור שמסביב לנגעים כדי לאלחש את האזור, הנגעים מוסרים והפצע נתפר. ההליך יותיר צלקת קטנה שתיעלם בהדרגה.

 

טיפול בקור או בצריבה

ניתן להסיר נגעי KS מסוימים באמצעות טיפול בקור המקפיא את האזור כדי להשמיד את תאי הסרטן. לעתים ניתן להשתמש בלייזר כדי לצרוב את הנגע. הרופא או האחות המומחית יוכלו לתת לך מידע נוסף על טיפולים אלה ועל מידת התאמתם למקרה שלך.

חזרה למעלה >>


כימותרפיה

בשיטה זו משמשות תרופות אנטי-סרטניות (ציטוטוקסיות) בכדי להשמיד תאים סרטניים. התרופות פועלות באמצעות הפרעה לגדילת והתפתחות התאים. תרופות כימותרפיות המשמשות לעתים קרובות לטיפול בסרקומת קאפושי הן דוקסורוביצין, וינקריסטין אונקובין, בלאומיצין, אטופוזיד (אטופופוס®, ופסיד®), ופאקליטאקסל (טאקסול).

 

כימותרפיה ל- KS פנימית

התרופות הכימותרפיות ניתנות בדרך כלל באמצעות הזלפה (עירוי) לתוך וריד בזרוע, אך ניתן ליטול תרופות כימותרפיות מסוימות כקפליות (בבליעה). לאחר מכן הן נישאות בגוף דרך זרם הדם. כימותרפיה לטיפול ב- KS ניתנת בדרך כלל כל שלושה שבועות, אך עשויה להינתן לעתים קרובות יותר, כתלות בתרופות המשמשות. הטיפול ניתן לעתים קרובות על בסיס של חולה חוץ.

 

כימותרפיה ל- KS בעור

אם סרקומת קאפושי משפיעה רק על העור, יתכן שיהיה ניתן להשתמש בכימותרפיה בהזרקה ישירות לנגע בעור. הליך זה ידוע ככימותרפיה ישירה לנגע, המשמש בדרך כלל כטיפול בנגעים קטנים (בקוטר של פחות מ- 0.5 ס"מ). ההליך עשוי להוות חלופה יעילה להקרנות עבור אזורים או סוגי עור בהם הקרנות עלולות לגרום לצבע כהה בעור, במיוחד בפנים. כימותרפיה ישירה לנגע עשויה לשמש גם בגידולים בתוך הפה.

 

במקרים של KS נרחבת יותר בעור, בדרך כלל ניתנת כימותרפיה באמצעות עירוי לווריד.

 

טיפול כימי עשוי לכווץ את האזורים הנגועים בסרקומת קאפושי בעור ולהפוך את צבעם לבהיר יותר. באנשים מסוימים עשויים הנגעים להיעלם כמעט לגמרי.

 

כימותרפיה ליפוזומאלית

צורה שונה של כימותרפיה, הקרויה כימותרפיה ליפוזומאלית, משמשת כיום לעתים קרובות לטיפול ב- KS . המולקולות של התרופות הכימותרפיות נכלאות במעטפת המבוססת על שומנים, הידועה כליפוזום. ליפוזומים מסוגלים לנוע לאתר הגידול, שם הם משחררים את התרופה. היתרון בסוג זה של כימותרפיה הוא קיומן של פחות תופעות לוואי, והמשמעות היא שניתן לתת את הטיפול לאורך תקופת זמן ארוכה יותר.

 

תרופות הכימותרפיה הליפוזומאלית המשמשות לעתים קרובות לטיפול ב- KS הן דאונורוביצין ליפוזומאלי ( Saunoxome® ) ודוקסורוביצין ליפוזומאלי ( Caelyx® ו- Myocet® ). תרופות אלה ניתנות בדרך כלל בעירוי כל 2-3 שבועות.

 

תופעות לוואי

כימותרפיה עלולה לגרום לתופעות לוואי בלתי נעימות. עם זאת, אנשים רבים סובלים מתופעות לוואי מעטות, ואלה המופיעות ניתנות לעתים קרובות לאיזון הולם באמצעות תרופות. תופעות הלוואי העיקריות מתוארות להלן, יחד עם חלק מהדרכים בהן ניתן להפחית אותן.

 

ירידה בעמידות לזיהום

כימותרפיה עלולה להפחית את ייצורם של תאי דם לבנים במח העצם, ובכך לגרום לך להיות פגיע יותר לזיהום. זוהי תופעת לוואי נפוצה של כימותרפיה והיא מתחילה בדרך כלל שבעה ימים לאחר מתן הטיפול. מספר תאי הדם הלבנים בדמך מגיע בדרך כלל לרמתו הנמוכה ביותר 10-14 ימים לאחר הכימותרפיה. לאחר מכן יגדל מספר תאי הדם שלך בהתמדה, ובדרך כלל יחזור לרמה הנורמאלית לפני מחזור הכימותרפיה הבא שלך.

 

התקשר מייד לרופא שלך או לבית החולים אם:

  • החום שלך עולה מעל 38°C
  • אתה מרגיש רע באופן פתאומי (גם במידה וחום הגוף הינו בגדר התקין)

תעבור בדיקת דם לפני שתקבל כימותרפיה נוספת כדי לוודא שתאיך החלימו. לעתים יתכן שיידרש עיכוב בטיפול אם ספירות הדם שלך עדיין נמוכות.

 

אנמיה (מספר נמוך של תאי דם אדומים)

בעת שתקבל כימותרפיה יתכן שתהיה אנמי. הדבר עלול לגרום לך להרגיש עייף וקצר נשימה.

 

שטף דם או דימום

הכימותרפיה עלולה להפחית גם את ייצור טסיות הדם המסייעות לקרישת דם. דווח לרופא שלך אם אתה סובל משטפי דם או דימום בלתי מוסברים.

 

בחילה והקאה

חלק מהתרופות המשמשות לטיפול ב- KS עלולות לגרום לבחילה ולהקאה. כיום קיימות תרופות יעילות ביותר נגד בחילה, כדי למנוע או להפחית בחילה והקאה. הרופא שלך ירשום לך תרופות אלה.

 

נשירת שיער

לצערנו, תרופות כימותרפיות מסוימות עלולות לגרום לשיערך לנשור. תוכל לשאול את הרופא שלך אם סביר שהתרופות שאתה נוטל יגרמו לנשירת שיער או לתופעות לוואי ספציפיות אחרות.

 

אנשים המאבדים את שיערם חובשים לעתים קרובות פאות, כובעים או מטפחות. אנשים מסוימים זכאים לפאה חינם מקופות החולים - הרופא או האחות יוכלו לספק לך פרטים נוספים. אם שיערך ינשור, הוא יצמח בחזרה תוך 3-6 חודשים, לאחר שהטיפול בך יסתיים.

 

כאב בפה

תרופות כימותרפיות מסוימות עלולות לגרום לך לכאב בפה ולגרום לפצעים בפה. שטיפות פה שגרתיות יכולות לעזור לשמור על ניקיון פיך ולהקל כאבים כלשהם. האחות תראה לך כיצד להשתמש בהן באופן נכון. אם אין לך חשק לאכול במהלך הטיפול, תוכל לנסות דיאטה של מזון רך, או להחליף ארוחות מסוימות במשקאות מזינים.

 

תגובות בעור

כימותרפיה לתוך הנגע עלולה לגרום לדלקת זמנית של העור.

 

עייפות

יתכן שתחוש עייפות ותחושה כללית של חולשה. חשוב שתתן לעצמך זמן מספיק למנוחה.

 

 

למרות שיתכן כי יהיה קשה לעתים לשאת תופעות לוואי אלה, הן ייעלמו בהדרגה לאחר שהטיפול בך יסתיים.

 

כימותרפיה משפיעה על אנשים בדרכים שונות. אנשים מסוימים מוצאים שהם מסוגלים לנהל אורח חיים שגרתי למדי במהלך הטיפול, אך רבים מוצאים שהם עייפים מאוד וצריכים להאט את הקצב. פעל בהתאם להרגשתך ונסה לא להגזים.

חזרה למעלה >>


טיפול בקרינה

הקרנות הן טיפול העושה שימוש בקרניים באנרגיה גבוהה כדי להשמיד את תאי הסרקומה, תוך גרימת נזק קטן ככל האפשר לתאים בריאים. ההקרנות מכוונות לנגעים בעור או לגידולים פנימיים ואינן מכאיבות. בדרך כלל ניתנות 1-5 מנות.

 

כיוון מכונת ההקרנה

לאחר ההקרנה לעור, נגעים קטנים עשויים להיעלם לחלוטין, אך נגעים גדולים ועמוקים יותר עשויים להפוך לקטנים ושטוחים יותר, בדומה לשומה. הקרנות עשויות להיות יעילות ביותר בהפחתת התסמינים של KS פנימית, בעיקר התנפחות, כאב ודימום.

 

תופעות לוואי

טיפול בעור תופעות לוואי של הקרנות תלויות באזור בגוף המקבל את הטיפול. הקרנות לעור בלבד גורמות בדרך כלל לתופעות לוואי מעטות. עור בהיר מסביב לאזור המטופל עשוי להאדים, לכאוב ולגרד. אנשים עם עור כהה יותר עלולים לפתח גוון כחול או שחור באזור המטופל. ייעוץ בנוגע לטיפול בעור משתנה מבית חולים אחד לאחר. חלקם ייעצו לך לא לרחוץ את העור כלל בעת שאתה מקבל הקרנות. אחרים ייעצו לך להשתמש רק במים פושרים על האזור, ולייבש אותו בתפיחה באמצעות מגבת רכה. יש להימנע מקרמים ותחליבים ריחניים, ועליך לברר עם צוות ההקרנות לפני שימוש בתכשיר כלשהו על העור.

 

במידת הצורך ירשום לך הרופא קרם מיוחד להקלת הכאב באזור. הימנע מלחשוף את האזור המטופל לשמש או לחום או קור קיצוניים.

 

נשירת שיער

הקרנות עלולות לגרום לשיערך לנשור באזור המטופל. שיער באזורים אחרים של הגוף אינו מושפע. שיערך עשוי לצמוח מחדש לאחר שהטיפול בך יסתיים, אך במקרים מסוימים עשויה נשירת השיער להיות קבועה.

 

הרגשת בחילה

הקרנות לגידולים בתוך מערכת העיכול או בקרבתה עלולים לגרום לבחילה ולהקאה. תרופת נגד הקאה עשויות לעזור לעתים קרובות להתגבר על בעיה זו. כמו כן כדאי להימנע מארוחות גדולות ולצרוך כמויות קטנות לעתים קרובות יותר, או להוסיף לדיאטה משקאות מזינים אותם תוכל לקנות ברוב בתי המרקחת.

 

צרידות

הקרנות בסמוך לתיבת הקול עלולות לגרום לצרידות. תופעה זו הנה זמנית בדרך כלל ואמורה להשתפר עם סיום הטיפול.

 

עייפות

ייתכן שתחוש עייף מאוד. חשוב לנוח כמה שניתן, במיוחד אם אתה עושה דרך ארוכה לטיפול בכל יום.

 

רוב תופעות הלוואי של הקרנות נעלמות בהדרגה כאשר מחזור הטיפול מסתיים, למרות שאחדות עלולות להימשך מספר חודשים לאחר מכן. אם יש לך בעיות כלשהן במהלך הטיפול בך, שוחח עם צוות ההקרנות בבית החולים, משום שיש לו ניסיון בטיפול באנשים אחרים במצבים כמו שלך.

 

הקרנות אינן הופכות אותך לרדיואקטיבי, ואנשים אחרים, כולל ילדים, יוכלו לשהות אתך בביטחון מוחלט לאורך כל הטיפול.

חזרה למעלה >>


אימונותרפיה

סוג זה של טיפול משמש לעתים בסרקומת קאפושי, לעתים קרובות יחד עם טיפולים אחרים כגון טיפולים נגד HIV . אימונותרפיה כרוכה בשימוש בחלבונים המיוצרים באופן נורמאלי על ידי הגוף במהלך זיהומים נגיפיים כמו שפעת. ניתן לייצר חלבונים נוגדי נגיפים אלה גם במעבדה.

 

אינטרפרון

אינטרפרון הוא הסוג הנפוץ ביותר של אימונותרפיה המשמש לטיפול ב- KS , וניתן בדרך כלל שלוש פעמים בשבוע באמצעות זריקה תת עורית. לחילופין, ניתן להזריק אותו לתוך הנגע. המחט קטנה ודקה מאוד כך שהזריקות גורמות לאי-נוחות מעטה בלבד. ילמדו אותך כיצד להזריק לעצמך כך שתוכל לבצע את ההזרקות בבית.

 

בשבוע או בשבועיים הראשונים של הטיפול עלול אינטרפרון לגרום לתופעות לוואי הדומות לאלה של שפעת: במיוחד צמרמורת, חום, כאב ראש, עייפות, וכאב בגב, במפרקים ובשרירים, אך תופעות אלה נעלמות במהירות. הרופא שלך עשוי להמליץ שתיקח פרצטמול כחצי שעה לפני ההזרקה כדי למנוע תופעות לוואי אלה.



חזרה למעלה >>


מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
תודתנו נתונה ל:
פרופ' עופר מרימסקי,
מנהל היחידה לאונקולוגיה של רקמות רכות ושלד המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי,על הערותיו והארותיו.
מידע זה מבוסס על מידע
מאתר  לוגו
והותאם לקוראים ישראלים.
מאי 2007
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן קאפושי סרקומה. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.
* הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.