לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טמוקסיפן, טאמוקסיפן Tamoxifen

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

טאמוקסיפן (נולוודקס אמבלון, פנטאמוקס, סולטאמוקס, טאמופן-

Tamoxifen Nolvadex, Emblon, Fentamox, Soltamox, Tamofen

דף מידע זה מתאר את הטמוקסיפן, תרופה הניתנת כטיפול הורמונלי בסרטן השד, את האופן בו היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. טיפולים הורמונליים פועלים על ידי התערבות בייצור או בפעילות של הורמונים מסוימים בגוף. הורמונים הם חומרים המיוצרים על ידי הגוף באופן טבעי, שם הם מתפקדים כשליחים כימיים ומסייעים בשליטה על הפעילות של תאים ואיברים.

 

כדאי לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת 'הטיפול ההורמונלי בסרטן השד', הכוללת מידע ועצות נוספים. התגובה של כל אדם לכל תרופה היא ייחודית. בעוד שישנם אנשים החווים מעט תופעות לוואי, אחרים סובלים מהן יותר. תופעות הלוואי, המתוארות בדף המידע, לא יופיעו אצל כל מי שמקבלת טאמוקסיפן והן עשויות להשתנות באם את נוטלת יותר מסוג אחד של תרופות. בדף המידע מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתוכלי להיות מודעת להן במידה ותופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות בדף תופעות נדירות מאוד, שקיימת סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם את מבחינה בתופעות אחרות, שאת חושבת שהן קשורות לתרופה, תוכלי לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.


על מנת לעקוב אחר השפעת הטיפול תיקבענה לך פגישות מעקב שגרתיות עם הרופא שלך. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה אודות הטיפול ותופעות הלוואי שלו, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.

 

טאמוקסיפן היא תרופה אנטי-אסטרוגנית (שנועדה לפעול נגד השפעות האסטרוגן). התרופה פותחה לפני למעלה מעשרים שנה וכיום נעשה בה שימוש נרחב לטיפול בסרטן השד, לאחר הניתוח הראשוני ובמקרים בהם הופיע הסרטן מחדש.


טמוקסיפן גם מוצעת לנשים הנמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד, (אך לא לנשים שהן נשאיות גנטיות של המוטציות בגנים BRCA 1/2),  כדי להפחית את הסיכון שלהן לחלות.

 

בנוסף משתמשים בה לטיפול במגוון מצבים נוספים, כולל אי-פוריות.

 

איך מקבלים אותה?

טאמוקסיפן היא גלולה, הקיימת בשני מינונים: 10 מ"ג ו-20 מ"ג. התרופה מיוצרת תחת שמות מסחריים שונים, שעשויים להופיע על גבי הגלולות. אנשים הסובלים מקשיי בליעה יכולים לקבל אותה כסירופ נטול-סוכר.

 

באיזו תדירות נוטלים טאמוקסיפן?

בדרך כלל מקבלים טאמוקסיפן במינון יומי חד-פעמי. יש לקחת את התרופה באותה השעה בכל יום (אין חשיבות באיזו שעה של היום). יש נשים המעדיפות ליטול את הגלולה יחד עם הארוחה, מאחר והיא עלולה לעורר תחושות בחילה ולהותיר טעם לוואי מתכתי בפה. מצאי לך את השעה הנוחה עבורך ודבקי בה!

אם שכחת ליטול את הגלולה או את הסירופ, אל תדאגי, השינוי ברמות התרופה בדמך אינו גדול. עם זאת, השתדלי שלא להחמיץ יותר ממינון אחד או שניים ברציפות. זכרי לקבל מרשם חדש מספר שבועות לפני שיאזלו לך הגלולות, הצטיידי במספיק גלולות לפני יציאה לחופשה וכדומה.

 

כיצד היא פועלת?

אופן הפעולה של טאמוקסיפן הוא די מרוכב וטרם הובן במלואו. עם זאת, ידוע כי תפקידה העיקרי הוא כתרופה אנטי-אסטרוגנית. משמעות הדבר שהיא מחלישה, או עוצרת, את פעילות ההורמון הנקבי אסטרוגן. סוגים רבים של סרטן השד מסתמכים, לשם גדילתם, על אספקה של הורמוני מין, ובעיקר אסטרוגן. על פני השטח של תאי הסרטן יש חלבונים, הנקראים קולטנים. סרטנים שעל פני השטח שלהם קיימים קולטני אסטרוגן נקראים גידולי קולטן אסטרוגן חיובי. טאמוקסיפן יכולה להקטין באופן משמעותי את הסיכוי להופעה מחודשת של סרטנים מסוג זה לאחר ניתוח ולכווץ גידולים גדולים על מנת לאפשר את הסרתם.


הדרך הקלה ביותר להבנת אופן פעולתה של טאמוקסיפן היא לדמות את התהליך לזה של מנעול ומפתח. הקולטנים הם המנעול והורמוני המין הנקביים הם המפתחות. כאשר הורמוני המין באים במגע עם הקולטנים הם פותחים, או מפעילים, את חלוקת תאי הסרטן והגידול מתפשט. טאמוקסיפן מחקה את פעולת הורמוני המין ומתאימה את עצמה למנעול, אך המפתח אינו מסתובב ולכן לא מתחילה חלוקת תאים. מפתחות הטאמוקסיפן נותרים במקומם ומונעים מן האסטרוגן לבוא במגע עם תאי הסרטן, כך קצב התפשטותם של תאי הסרטן הופך איטי יותר, או נפסק לחלוטין.

 

האם משתמשים בטאמוקסיפן לטיפול בכל הנשים עם סרטן השד?

הרופא שלך צריך להתחשב במספר גורמים, בטרם יחליט לרשום לך טיפול בטאמוקסיפן. בין היתר הוא ייעזר בקווים המנחים שנקבעו על פי מחקרים רפואיים שבחנו מטופלים שונים. עם זאת, אנשים שונים מגיבים לטיפולים ולתרופות בצורות שונות. על מנת שטיפול יחשב כיעיל עבורך יתרונותיו של הטיפול צריכים לגבור באופן ניכר על חסרונותיו, או על תופעות הלוואי שלו.


ייתכן שתבוצע בדיקה של מצב קולטני האסטרוגן (ER) של סרטן השד. הרופאים שלך יוכלו להיעזר בבדיקה זו על מנת לבחור את הטיפול המתאים עבורך, זאת מאחר וסרטן קולטן אסטרוגן חיובי מגיב טוב לטאמוקסיפן. עם זאת, מחקרים מסוימים הראו שטאמוקסיפן יכולה גם לסייע לנשים מסוימות עם סרטן קולטן אסטרוגן שלילי.


בדרך כלל משתמשים בטאמוקסיפן, לאחר ניתוח בסרטן השד, במטרה להקטין את הסיכון להופעתו המחודשת של הסרטן (טיפול משלים). הטיפול מתחיל לרוב לאחר שהתבצע טיפול כימותרפי. לפעמים משתמשים בטאמוקסיפן לפני הניתוח על מנת לכווץ גידול גדול בשד על מנת לאפשר את הסרתו בניתוח, ולנסות ולמנוע כריתת שד (הסרת השד במלואו).


לפעמים משתמשים בטאמוקסיפן בכדי לשלוט, ואף לכווץ, סרטן שהופיע בשנית לאחר טיפול ראשוני, או כטיפול בסרטן שלא ניתן היה להסירו כשאובחן לראשונה. לעיתים קרובות, התרופה יכולה לסייע בשליטה על הגידול הסרטני למשך פרקי זמן ארוכים.

 

טיפול מונע

טמוקסיפן גם מוצעת לנשים הנמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד, (אך לא לנשים שהן נשאיות גנטיות של המוטציות בגנים BRCA 1/2),  כדי להפחית את הסיכון שלהן לחלות.

תופעות לוואי אפשריות

תופעות הלוואי, כתוצאה מהשימוש בתרופה, נפוצות יותר אצל נשים לפני גיל הבלות, היות והן עלולות לפתח תופעות לוואי של גיל הבלות כתוצאה מרמה נמוכה של אסטרוגן. תופעות הלוואי השכיחות ביותר, מלבד בחילה, הן גלי חום והזעות.

גלי חום והזעות

ישנן נשים המדווחות על הפחתה הדרגתית בגלי החום במהלך החודשים הראשונים של הטיפול, אולם יש נשים החוות גלי חום לאורך כל תקופת השימוש בטאמוקסיפן. ישנן מספר דרכים להפחתה, או לשליטה, בגלי החום ובהזעות. לעיתים הפסקה מוחלטת, או הפחתה, בצריכת תה, קפה, ניקוטין ואלכוהול עשויה לסייע. ישנן תרופות אחרות המפחיתות את גלי החום וההזעות. מן המחקרים האחרונים עולה שפרוגסטרון, או כדורים מסוימים נגד דיכאון, עשויים לסייע בשליטה על תופעה לא נעימה זו. במידה והינך סובלת מגלי חום מטרידים במיוחד, אל תהססי לשוחח עם הרופא המטפל בך על הטיפולים ודרכי הפתרון האפשריים. ייתכן והרופא ירשום לך טיפול הורמוני אחר.


רפואה משלימה עוזרת לנשים מסוימות. רופא המשפחה שלך יוכל למסור לך פרטים אודות טיפולי רפואה משלימה שתוכלי לקבל דרך קופת החולים שלך. בחוברת "רפואה משלימה וסרטן" של האגודה למלחמה בסרטן תוכלי למצוא מידע מועיל בנושא.

ישנם מקרים בהם גלי החום נמשכים זמן רב לאחר הפסקת השימוש בטאמוקסיפן.

בחילה והפרעות עיכול

תחושות בחילה והפרעות בעיכול הן תופעות די נפוצות. ניתן להקל עליהן על ידי נטילת הגלולה/ות בשילוב עם אוכל או חלב או בשעות הלילה. הבחילות נפוצות בעיקר בתחילת הטיפול, לרוב הן תחלופנה לאחר מספר שבועות.

עלייה במשקל

ישנן נשים המבחינות בעלייה במשקל כתוצאה מהשימוש בטאמוקסיפן. העלייה במשקל נובעת מאגירת נוזלים.

שינויים בפעילות המחזור החודשי

ייתכן ונשים, שטרם הגיעו לגיל הבלות, יבחינו בשינוי בפעילות המחזור החודשי שלהן. המחזור החודשי עשוי להפוך לא-סדיר, קל יותר, או לעיתים להיפסק לחלוטין. ישנן נשים המדווחות על עלייה בפליטה של הנרתיק ועל גירוד באזור שמסביב לנרתיק.

 

תופעות לוואי נפוצות פחות

דיכאון, עייפות וסחרחורת

נשים מסוימות חשות מדוכאות במהלך השימוש בטאמוקסיפן, אך ייתכן שתופעה זו נובעת מסיבות אחרות.

 

תופעות לוואי נדירות מאוד

תגובות אלרגיות קלות

תגובות אלה עלולות לכלול פריחה על העור.

נשירת שיער זמנית

כאבי ראש

נשים הסובלות ממיגרנות דיווחו על שינוי באופי כאבי הראש.

בעיות ראייה

ראייה מטושטשת או חלקית היא תופעה מאוד נדירה. דווחי לרופא על כל שינויים ביכולת הראייה.

שינויים בקול

ישנן נשים החוות שינוי בקולן בעקבות השימוש בתרופה. לזמרות מקצועיות מומלץ להתייעץ בנושא.

 

התלקחות של הגידול

לעיתים נדירות נשים, שמקבלות טאמוקסיפן לטיפול בסרטן מתקדם שהתפשט אל העצמות, עשויות לחוות 'התלקחות של הגידול' עם תחילת השימוש בתרופה. תופעה זו מובילה לרמה מוגברת של סידן בדם (יתר סידן בדם) ומלווה בתסמינים של בחילה, הקאות וצמא. לרוב נדרשת שהות קצרה בבית החולים עד שרמות הסידן יופחתו.

יש לדווח מיד לרופא על הופעתם של כאבי טרומבוזה (קרישי דם), חום, נפיחות או רגישות, בזרוע או ברגל או על כאבים בחזה.

 

האם הטאמוקסיפן בטוחה לשימוש עבור כל אחת?

בדומה למרבית התרופות, אין להשתמש בטאמוקסיפן במהלך היריון. על אף שהיא עלולה להשפיע על פעילות המחזור החודשי, טאמוקסיפן אינה משמשת כאמצעי מניעה, ויש להשתמש באמצעי מניעה בטוחים במהלך השימוש בה.

טאמוקסיפן עשויה להגביר את השפעות התרופה וארפארין, המשמשת לדילול הדם אצל אנשים עם נטייה לקרישי דם. אם את נוטלת וארפארין דווחי על כך לרופא שלך.

 

תופעות לוואי אפשריות לטווח ארוך

מחקרים על טאמוקסיפן הראו, שבקרב נשים מסוימות, קבלת את התרופה לאורך תקופה ארוכה מגדילה במעט את הסיכון לחלות בסרטן דופן הרחם (סרטן רירית הרחם).

עם זאת, יש לשקול את הסיכון שיוצרת הטאמוקסיפן אל מול יתרונותיה, שלרוב עולים על הסיכון הקטן. כאשר סרטן רירית הרחם מאובחן בשלב מוקדם הטיפול בו הוא לרוב מוצלח. סימן אזהרה מוקדם לקיומו של סרטן רירית הרחם הוא דימום וגינאלי חריג (למרות שתופעה זו נגרמת לרוב על ידי מצב לא-סרטני, כמו פוליפ). אם את סובלת מדימום וגינאלי חמור, דווחי על כך לרופא שלך. ישנם בתי חולים לטיפול בסרטן בהם עוברות הנשים בדיקות גניקולוגיות שגרתיות על מנת לאבחון סימנים של סרטן רירית הרחם. לשם כך ניתן לבצע סריקת אולטרסאונד. במהלך הבדיקה יוחדר מכשיר בדיקה קטן לתוך הנרתיק, ובעזרת המרת גלי קול, יוכל הרופא להתבונן בתמונה של האזור. בדיקה זו מאפשרת להבחין בכל שינוי באופן מיידי. הסריקה הינה בטוחה לחלוטין ונמשכת רק מספר דקות. אין ספק שהשפעותיה החיוביות של הטאמוקסיפן עולות בהרבה על הסיכונים.

 

שאלות נפוצות בנוגע לטאמוקסיפן

האם משתמשים בטאמוקסיפן רק לטיפול בסרטן השד?

לא, לעיתים נדירות ניתנת התרופה לנשים הסובלות מכאבים בחזה. לפעמים נעשה בה שימוש קצר כטיפול בבעיות פוריות. יש לציין, כי נעשה שימוש בתרופה במניעת סרטן שד בנשים הנמצאות בסיכון גבוה לחלות (אך לא נשאיות גנטיות של BRCA 1/2).

האם טאמוקסיפן היא התרופה ההורמונלית היחידה המשמשת לטיפול בסרטן השד?

לא, קיימים סוגים רבים של תרופות הורמונליות לטיפול בסרטן השד, לדוגמא מגסטרול אצטאט (מגאס) וקבוצה של תרופות הנקראת מעכבי ארומטאז, המונעות את ייצור האסטרוגן.

נטילת תרופה לאורך זמן רב מאפשרת לתאי הסרטן לפתח אליהם עמידות. במקרה כזה יעלה הצורך להשתמש בתרופות אחרות, אליהן התאים לא פיתחו עמידות.

האם אפשר להיכנס להריון במהלך השימוש בטאמוקסיפן?

נשים שהוסת החודשי נמשך אצלן, יכולות להיכנס להיריון בעת לקיחת התרופה. עם זאת, נשים השוקלות להיכנס להיריון חייבות להפסיק את נטילת התרופה, לאחר היוועצות עם הרופא שלהן.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

מעודכן 2015