לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
חכם בשמש

שימוש נכון במסנן קרינה

עוד בנושא



שימוש נכון במסנני קרינה עשוי להפחית את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את הסכנות לפתח כוויות, סרטן עור והזדקנות מוקדמת של העור.

תכשירי ההגנה מפני השמש, המכילים מסנני קרינה על-סגולה, מיועדים לשימוש חיצוני על העור והם נמכרים במרקמים שונים כגון: קרם, ספריי, ג'ל ועוד.

מומלץ להשתמש בתכשירים רחבי טווח, כלומר, תכשירים המציעים הגנה משולבת נגד קרינה על-סגולה ונגד קרינה על-סגולה מסוג UVA, בעלי 30 SPF ומעלה.

חשוב לזכור:
יש להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה.


גם אם נשתמש בתכשיר ההגנה האידיאלי, חלק מקרני השמש העל-סגולות עלולות לחדור דרך עורנו ולגרום נזק, לכן יש להתייחס לתכשיר רק כחלק מאמצעי ההגנה אותם יש לנקוט נגד השמש, ומומלץ להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים: הימנעות משהייה בשמש בין השעות 16:00-10:00, חבישת כובע המגן על הפנים והעורף, הרכבת משקפי שמש, לבישת ביגוד ארוך ומגן והקפדה על שהייה בצל.


מהו מדד SPF?

SPF (Sun Protection Factor) מהווה מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני האדמומיות (כוויות השמש) הנגרמת מקרינה על-סגולה מסוג UVB, בהשוואה לאורך הזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. לדוגמה: אם הזמן שלוקח לעור רגיל להאדים הוא 20 דקות, השימוש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 יאריך באופן תיאורטי פי 15 את משך הזמן עד שהעור יאדים, כלומר, למשך כ-5 שעות.


מומלץ להשתמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה 30 SPF  ומעלה. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים מ- SPF 30, מומלצים לאנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור.


המלצות לשימוש נכון במסנני קרינה

  • יש להימרח במסנן קרינה עוד בטרם היציאה לשמש. מומלץ להימרח פעמיים ברציפות, כדי ליצור שכבה נדיבה ואחידה של מקדם הגנה שתכסה את כל חלקי העור החשופים לשמש (ראו טבלה).



    * יש להעדיף שימוש בתכשירים בהם ניתן לשלוט בכמות הנמרחת.


  • יש לוודא שכל העור החשוף (שאינו מכוסה על ידי ביגוד מגן) כגון אוזניים, עורף, ידיים, כפות רגליים והאזור מתחת לשולי הבגד - יימרח בתכשיר הגנה. על השפתיים יש להגן בתכשיר ייעודי המכיל מסנן קרינה.

  • כדי להבטיח הגנה רצופה, יש לחדש את מריחת התכשיר בכל שעתיים, וכן לאחר שחייה, הזעה וניגוב העור במגבת. מומלץ להשתמש במקדם הגנה עמיד במים, במקרה של שחייה או הזעה.

  • אין להשתמש בתכשיר ההגנה על עור  פצוע או פגוע.



  • אין להשתמש בתכשיר אם ידועה רגישות לאחד המרכיבים שלו. לבעלי עור רגיש, מומלץ להשתמש בתכשיר מתאים - לאחר התייעצות עם רופא עור.

  • תינוקות עד גיל חצי שנה אין לחשוף לשמש כלל. על תינוקות מגיל חצי שנה ופעוטות יש להגן בעזרת תכשיר המיועד לתינוקות ופעוטות ובעזרת כל אמצעי ההגנה האחרים.

  • בזמן נסיעה ברכב, מומלץ לסגור את שמשת החלון המסננת את קרינת השמש הצורבת (UVB). חשוב עם זאת, להגן על העור גם עם ביגוד ומסנן קרינה רחב טווח.

  • גם כשאנו נמצאים בצל, אנו חשופים לקרינה - קרינה המוחזרת אלינו מהחול, מהמים, מהדשא או מהשלג. קרינה על-סגולה עוברת במידה ניכרת גם דרך שמיים מעוננים, ולכן יש להקפיד על כללי הזהירות בכל ימות השנה.


שימוש במסנן קרינה בשילוב עם מוצרי טיפוח

מוצרי טיפוח רבים מכילים מרכיבי הגנה מפני השמש, אולם לרוב אינם מעניקים הגנה מספקת. את מסנן הקרינה יש למרוח בנדיבות. מאידך, את קרם הלחות והאיפור מורחים רק במידה הרצויה. כתוצאה מכך, כמות החומר המסנן במוצרים קוסמטיים אינה מספקת את ההגנה הרצויה. לכן, יש למרוח ראשית את קרם הלחות ולהמתין לספיגתו בעור, ולאחר מכן יש למרוח את מסנן הקרינה בנדיבות. מייק-אפ יש למרוח לאחר מריחת מסנן הקרינה (לאחר שנספג בעור).


תוקף  (תאריך תפוגה)

מרבית תכשירי ההגנה נמכרים ללא תאריך תפוגה, כיוון שאורך חיי המדף שלהם ארוך מ-30 חודשים. יש לשים לב לכיתוב "טוב לאחר פתיחה", המציין עד מתי ניתן להשתמש בתכשיר מרגע הפתיחה של האריזה (Period After Opening). הסימון מופיע על גבי התכשיר בצורה של צנצנת פתוחה עם מספר חודשים (למשל 24M, ראו איור). המשמעות היא שמרגע הפתיחה התכשיר טוב לשימוש ל-24 חודשים נוספים (מרבית התכשירים טובים לשימוש לתקופה של 24-18 חודשים מיום הפתיחה).




אחסון

על מנת להגן על המוצר ולשמור על יעילותו, יש להימנע מלאחסן את מסנן הקרינה במקום ששוררת בו טמפרטורה קיצונית, כגון ברכב חונה. מומלץ לקחת את מסנן הקרינה אתכם לכל מקום.



שימוש נכון בתכשירים אלה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את סכנת הצריבה, אך בכל מקרה, יש להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים ולא להסתפק רק במריחת התכשיר. 




כללים לחיים בריאים והמלצות לאבחון מוקדם
כללים לחיים בריאים והמלצות לאבחון מוקדם של סרטן
קרא עוד
תודתנו נתונה ל:
ד"ר מרינה לנדאו וד"ר פליקס פבלוצקי, מומחים לרפואת עור ויועצי האגודה למלחמה בסרטן לנושא סרטן העור;
ולרוקחת רינת בכר, מנהלת המחלקה לתמרוקים במשרד הבריאות

על הערותיהם והארותיהם.
אפריל 2019
התכנים המופיעים בעלון זה נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
* פעילות האגודה למלחמה בסרטן מתאפשרת הודות לתרומות הציבור, ללא מימון מתקציב משרד ממשלתי כלשהו.