מבוא
מהו טיפול בקרינה?
טיפול בקרינה חיצונית (רדיותרפיה)
הטיפול בקרינה בסרטן הערמונית
תכנון תלת-ממדי וטיפול בשיטת IMRT או בשיטת VMAT או קרינה סטריאוטקטית
הרגשתך במהלך הטיפול
תופעות הלוואי
טיפול בקרינה פנימית לערמונית (ברכיתרפיה)
תופעות הלוואי של קרינה פנימית
בתום הטיפול
זכויות ושירותים
מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
הרופא המטפל בך החליט להמליץ לך לקבל טיפול בקרינה (רדיותרפיה) לערמונית. דף מידע זה נועד לספק לך מידע כללי ותשובות על כמה מהשאלות שמטופלים במצבך שואלים, שיסייעו לך ולבני משפחתך בהתמודדות עם הטיפולים.
אם בתום קריאת דף המידע תהיינה לך שאלות נוספות, תוכל לפנות אל הצוות המטפל או למרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בטל: 03-5721608.
אנא אל תהסס לשאול כל דבר בקשר לטיפול, בכל עת שתבחר, ולקבל הסבר נוסף.
טיפול בקרינה, או רדיותרפיה, הוא שימוש בקרינה מייננת, בעלת עוצמה גבוהה, שנועדה להרוס גידולים סרטניים (ממאירים). הקרינה פוגעת בתאים, בריאים וממאירים כאחד, בזמן התחלקותם, והורסת אותם. התאים הבריאים, שהם תאים שלמים ונורמליים, מתאוששים לאחר מנות קטנות של קרינה, ושבים לחדש את עצמם, בניגוד לתאים הממאירים שנהרסים בקרינה. לכן, בסדרת טיפולים בקרינה, ניתן להשמיד את תאי הסרטן בהדרגה, בלי לגרום נזק לטווח ארוך לתאים הבריאים.
כדי להפחית את הנזק לתאים הבריאים, מתבצע טיפול בקרינה רק לאחר תכנון מדוקדק, שמטרתו לכוון את מלוא מנת הקרינה לגידול, ולמנוע, ככל האפשר, חשיפה של תאים בריאים לקרינה. הטיפול בקרינה אינו מכאיב, ודומה לצילום רנטגן שגרתי.
טיפול בקרינה בסרטן הערמונית יכול להינתן בשתי דרכים: קרינה חיצונית או קרינה פנימית (ברכיתרפיה), הניתנת על ידי השתלה חד-פעמית של מקורות רדיואקטיביים בערמונית.
טיפול בקרינה ניתן בהתאם למינון שקבע הרופא, ולרוב נמשך חמישה ימים בשבוע. למעט מקרים דחופים, טיפולים אלה אינם ניתנים בסופי שבוע ובחגים.
משך מתן הקרינה קצר מאוד, אך לרנטגנאי הריפוי נדרש זמן כדי למקם במדויק את מכשיר הקרינה באזור המתאים. השהייה בחדר הטיפול נמשכת לרוב בין 15 ל-20 דקות, מתוכן הטיפול עצמו נמשך בין 10-5 דקות, או יותר, בהתאם לטיפול ולמכשיר.
סדרת טיפולים כוללת לרוב 20-40 טיפולים במשך 4-8 שבועות. משך הטיפול נקבע בהתאם לשלב המחלה, לטיפול קודם או נוסף, על פי שיקול דעתו של הרופא. במידת האפשר, ניתן לתאם את שעת הטיפול בהתאם לנוחותך, ובהתחשב בשגרת חייך ובצרכיך. תיאום שעת הטיפול נעשה מול רנטגנאי הריפוי.
רוב המטופלים מגיעים עצמאית לקבל את טיפול, אך ישנם כאלה המעדיפים להגיע לטיפולים הראשונים בליווי אדם קרוב, על מנת ללמוד ולהכיר את תחושותיהם והעדפותיהם האישיות במהלך תקופת הטיפולים.
טיפול בקרינה מתבצע באמצעות מכשיר המפיק קרינה באנרגיה גבוהה. הטיפולים במכונים האונקולוגיים ניתנים במאיץ קווי. זהו מכשיר היוצר אלומת קרינה עם גבולות חדים, בעלת כושר חדירות רב לעומק הרקמות ועם קצב קרינה מהיר המאפשר משך טיפול קצר. המאיץ הקווי ממוקם בתוך חדר מיוחד, בעל קירות עבים מאוד ובלתי חדירים לקרינה, כדי להגן על הסביבה. ההחלטה על סוג המכשיר לטיפול בקרינה היא חלק מתוכנית הטיפול.
לפני תחילת הטיפול בקרינה יש צורך לתכנן את הטיפול ולסמן את האזור אליו תכוון הקרינה. הטיפול הקרינתי בסרטן הערמונית ניתן על פי רוב בשיטת IMRT, או בשיטת VMAT או בטכניקה סטרואטקטית, לאחר תכנון תלת-ממדי (פירוט בהמשך).
תכנון הקרינה נעשה באמצעות CT סימולטור - מכשיר CT המבצע צילום חתך רוחבי או CT של האזור המטופל, ומאפשר סימון מדויק של מיקום הקרינה.
תכנון הטיפול הקרינתי, כולל גם עריכת מדידות של האזור המיועד לטיפול בקרינה. בתום עריכת המדידות הנחוצות, יסמן רנטגנאי הריפוי על הגוף נקודות ציון המאפשרות לשחזר בצורה מדויקת את צורת השכיבה במהלך הטיפול, כפי שהייתה במהלך תכנון הטיפול (הסימולציה) ולכוון את המאיץ מדי יום ביומו. במרבית המקרים נעשה הסימון באמצעות קעקוע נקודות קטנטנות, כמעט בלתי נראות על העור. הסימון המקובל באזור הערמונית נעשה באמצעות שלוש נקודות, שתיים משני צדי הבטן ונקודה אחת במרכז. במרכזים רפואיים מסוימים נעשה גם סימון של שתי נקודות נוספות באזור הברכיים.
במקרים מסוימים ניתן לסמן את האזור שבו יינתן הטיפול באמצעות עט סימון או דיו מיוחד. אין להסיר את הסימון עד לסיום הטיפול, כדי להבטיח שהקרינה תינתן תמיד באותו אזור. נקודות אלה תשמשנה למיקום שדות הקרינה בטיפול עצמו.
תוכנית הטיפול היא אישית ומותאמת במיוחד ובנפרד לכל מטופל.
במהלך תכנון הטיפול תתבקש לשכב ללא תנועה. התהליך עשוי להימשך מספר דקות.
הטיפול יתחיל רק לאחר שאנשי הצוות ישלימו את החישובים ואת תכנון הטיפול. יש מקרים בהם במהלך התכנון או הטיפול יש לשנות את מיקום הקרינה, או את תוכנית הטיפול. במקרה כזה ייתכן שתתבקש לעבור שוב צילומי CT לצורך תכנון חוזר. מהלך זה מקובל, ואינו מעיד על שיבוש בטיפול.
לפני תחילת הטיפול בקרינה תתקיים שיחה בינך ובין הרופא והאחות, ותתבקש לחתום על טופס הסכמה מדעת, לגבי הטיפול שאתה עומד לעבור.
בחדר הטיפול בקרינה יש מיטת טיפול ומאיץ קווי. לשם קבלת הטיפול תתבקש לשכב על מיטת הטיפול בתנוחה דומה לזו ששכבת בה במהלך תכנון הטיפול. המאיץ הקווי יכוון לאזור שסומן. כיוון המאיץ הקווי נמשך לעתים זמן רב יותר מהטיפול עצמו, אולם זהו תהליך חשוב ביותר. בתום התאמת התנוחה, מיקום שדה הקרינה וכיוון המכשיר, רנטגנאי הריפוי יצא מהחדר ויפעיל את המאיץ קווי. במשך זמן הטיפול הקצר (מספר שניות), ישגיח עליך הרנטגנאי באמצעות טלוויזיה במעגל סגור. במידת הצורך תוכל לשוחח איתו באמצעות אינטרקום. במהלך הטיפול לא תחוש דבר. חשוב לא לזוז, אך אפשר לנשום כרגיל. במהלך תקופת הטיפולים בקרינה תיבדק על ידי רופא, ותצטרך להגיע לפגישה עם האחיות באופן סדיר ולעתים מזומנות. במהלך תקופה זו גם תתבקש לבצע בדיקות דם בהתאם לפרוטוקול של היחידה.
בעבר תכנון הטיפול הקרינתי נעשה באמצעות סימולטור פשוט ומערכות תכנון דו-ממדיות. הסימולטור הוא מכשיר רנטגן, והתכנון התבסס על הדמיה באמצעות צילום רנטגן רגיל, והתפלגות מנת הקרינה חושבה בחתך רוחבי אחד בלבד. היות והקרינה ניתנת לנפח, ברור שעדיף כי תכנון הטיפול הקרינתי יתבצע על כל הנפח שבו יש לטפל, וזהו תכנון תלת-ממדי. לצורך תכנון שכזה, עובר המטופל בדיקת CT במכשיר סימולטור CT, בתנאי שכיבה זהים לאלה שבזמן הטיפול על גבי שולחן המאיץ הקווי. המידע האנטומי התלת-ממדי מועבר למערכות תכנון משוכללות שבעזרתן ניתן לתכנן מנות קרינה מדויקות לאזור הערמונית.
המרכזים הרפואיים בארץ משתמשים כיום בשיטה הנקראת קרינה מותאמת בעצימות משתנה (IMRT - Intensity Modulated Radio Therapy), המאפשרת מתן קרינה בעוצמות שונות בכל שדה קרינה. בשיטה זו אלומות הקרינה מכוונות בהתאמה מדויקת לצורתה של בלוטת הערמונית. כך מופחתת הקרינה הנקלטת בתאים הבריאים ובאיברים הסמוכים לערמונית, כגון שלפוחית השתן ופי הטבעת, ומופחתות תופעות הלוואי הצפויות מהטיפול, מה שמשפר את הטיפול ומאפשר מתן כמויות גדולות יותר של קרינה באופן בטוח.
בשיטת VMAT (Volumetric-Modulated Arc Therapy) מתן הקרינה הוא באמצעות קשתות הנוצרות על ידי רוטציה של ראש המאיץ. כל השיטות הללו מבוססות על כך שהרופא קובע אילו מנות הוא מעוניין לתת לגידול הסרטני ולאיברים הסמוכים. מערכת התכנון מתכננת את פיזור הקרינה על פי דרישות הרופא ובאופן יעיל ביותר. לצורך מתן טיפול בשיטת התלת-ממד, ה-IMRT וה-VMAT, יש צורך במאיץ קווי משוכלל. בראש המאיץ ישנם עלעלים (מעין דסקיות) הנמצאים בתנועה מתמדת ומשנים את מקומם תוך כדי הטיפול. באופן זה ניתנות מנות שונות לגידול הסרטני ולרקמות הבריאות, בדיוק רב יותר ובתכנון מתוחכם אף יותר מזה שניתן להשיג בשיטת התלת-ממד.
שיטת טיפול חדשנית שהוכנסה לאחרונה לשימוש בסרטן הערמונית היא קרינה סטריאוטקטית (SBRT - Stereotactic Body Radiotherapy). בשיטה זו ניתן טיפול קרינתי ממוקד לבלוטת הערמונית באמצעות מספר שדות קרינה, תוך בקרה קפדנית של דיוק שדות הקרינה במהלך הטיפול. בשיטה זו ניתן מספר קטן של טיפולי קרינה (על פי רוב סה"כ 6-5 טיפולים). בכל טיפול ניתנת מנת קרינה גבוהה מאוד, תוך הקפדה על כך שמנות הקרינה להן נחשפים הרקטום ושלפוחית השתן תהיינה מינימליות ומתחת לסף הסבילות. בשתי שיטות אלו ייתכן כי תתבקש לבצע טרם פעולת תכנון הטיפול (סימולציה) השתלה של גרגירי סימון בערמונית (גרגירי זהב/טנטלטום). גרגירים זעירים אלה מאפשרים לכוון את מכשיר הקרינה (המאיץ) ביתר דיוק, ונשארים בגוף לצמיתות.
במרכזים שבהם נעשה שימוש באחת מהשיטות החדשות האלה ייתכן כי תתבקש לפני הטיפול למלא את שלפוחית השתן באמצעות שתיית מים ולרוקן את המעי. הוראות מדויקות בנוגע לפעולות הנדרשות לפני הטיפול תקבל מהצוות המטפל.
כתוצאה מהטיפול בקרינה ייתכנו תופעות לוואי שונות, כגון עייפות או שינויים בתדירות מתן שתן וצואה. עם זאת, חלק מהמטופלים אינם חשים בתופעות לוואי. מסיבה זו, תחושותיך האישיות הן המדד הטוב ביותר למידת חומרתן של תופעות הלוואי.
מטופלים רבים מסוגלים להמשיך ולנהל אורח חיים רגיל במשך תקופת הטיפול, ולהשתתף בכל הפעילויות הרגילות, כולל מפגשים חברתיים. לעומתם, ישנם מטופלים הזקוקים למנוחה רבה יותר, בשל העייפות הנגרמת מהטיפולים.
טיפול בקרינה עלול להיות מלווה בתופעות לוואי כלליות ומקומיות, שרובן חולפות עם תום הטיפול או באופן הדרגתי זמן מה אחריו. עם זאת, תופעות לוואי מסוימות עלולות במקרים נדירים שלא לחלוף. חלק מתופעות הלוואי המקומיות יכולות להופיע כשבועיים ואף יותר לאחר תחילת הטיפול. עוצמת התופעות ותדירותן משתנות מאדם לאדם. הרופא והצוות המטפל יסבירו לך מהן תופעות הלוואי הצפויות, ומה ניתן לעשות כדי להפחית את עוצמתן.
אחת מתופעות הלוואי השכיחות היא עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. תוכל להתייעץ עם האחות כיצד לנהל את שגרת חייך בזמן קבלת הטיפול בקרינה, ולהפחית את מידת התשישות.
באזור הטיפול, אשר נמצא בחריץ שבין שני חלקי העכוז, יכולים להופיע שינויים בעור. תופעה זו אינה שכיחה מאוד, אולם עלולה להופיע. אם אתה סובל מתגובה כלשהי בעור - תחושת צריבה, שינוי צבע, גרד, אי-נוחות באזור - אנא דווח לצוות המטפל.
הטיפול בעור
מומלץ לעקוב אחר ההוראות הכלולות בפרק זה, אשר יועילו לך במניעת התגובות בעור המופיעות כתוצאה מהטיפול, בהקלתן או בהפחתתן.
טיפול בקרינה לאזור הערמונית עלול להשפיע על תפקוד שלפוחית השתן בשל גירוי שעלול להיווצר בה. הסימנים לכך הם תדירות גבוהה של הטלת שתן במהלך היום, דימום קל בשתן או צריבה בעת הטלת שתן. תיתכן תדירות גבוהה בהטלת שתן בלילה (נוקטוריה), שתפריע למהלך השינה בלילות. חשוב לדעת כי קיים טיפול תרופתי להקלת תחושת הצריבה ולהפחתת מספר הפעמים של ריקון השלפוחית.
אם אתה נתקל בהפרעות כאלה, אנא פנה לצוות המטפל.
להקלת הגירוי בשלפוחית השתן מומלץ:
פגיעה ברירית המעיים עלולה להתבטא בשלשולים. כתוצאה מכך עלולות להיווצר בעיות בספיגת המזון ואיבוד ניכר של נוזלים ומינרלים.
כיום, עקב הדיוק הרב יותר בתכנון ובמתן הטיפול, השינוי בפעילות המעיים מתבטא יותר בתדירות היציאות ובהרכבן (יציאות מרובות יותר ורכות יותר) ופחות בשלשול.
יש ליידע את הרופא או האחות על כל שינוי בתדירות היציאות או בהרכבן. כשתדירות היציאות עולה, ומגיעה לחמש פעמים ביום או יותר, נדרש בדרך כלל טיפול תרופתי. על מנת למנוע סיבוכים, יש להימצא במעקב קבוע אצל הצוות הרפואי המטפל. שמירה על תזונה נכונה תסייע בהקלת התופעה.
הנחיות תזונתיות למטופלים בזמן טיפול בקרינה לערמונית:
רצוי להפחית היווצרות גזים במערכת העיכול, משום שגזים העוברים בשדה הקרינה יכולים לשבש את דיוק הטיפול. חשוב לזכור, שבכל הקשור לגזים מדובר ברגישות אישית. מומלץ להקפיד על תזונה מתאימה החל מ-5 ימים לפני הסימולציה או תחילת הטיפול ועד לסיום הטיפול.
הנחיות תזונתיות בזמן פעילות מעיים תכופה או במצבי שלשול:
חשוב לזכור, שגם בתקופת ההבראה של רירית המעיים, חשוב לשמור על תזונה זו. רצוי שהחזרה לתזונה רגילה תיעשה באופן הדרגתי.
שלשולים מרובים, כמו גם הטיפול עצמו, עלולים לגרום לגירוי אזור פי הטבעת. שמירה על היגיינה נאותה של האזור תמנע את הגירוי ותקל אותו. לפיכך, רצוי לשטוף אזור זה במים פושרים ולספוג את הרטיבות במגבת רכה. חשוב לשמור על האזור יבש ככל שניתן. מומלץ להימנע משימוש בנייר טואלט, ומחוץ לבית להשתמש במגבון לח.
טנזמוס
טנזמוס היא תחושה של לחץ בפי הטבעת ורצון לרוקן את המעי, בלי יכולת לעשות זאת. תופעה זו, המלווה בהפרשת ריר, ולעתים גם בכאב, חולפת במשך הזמן לאחר סיום הטיפול בקרינה.
טחורים
לעתים טיפול בקרינה עלול להחמיר בעיית טחורים קיימת. אחד הסימנים לקיומם של טחורים הוא כאבים בזמן יציאה, ולעתים גם דימום קל בצואה. יש לדווח על כך לרופא או לאחות. הטיפול בטחורים במהלך תקופת הטיפול בקרינה דומה לטיפול השגרתי בהם: אמבטיות ישיבה פושרות, נרות ומשחות. יש להתייעץ עם הרופא המטפל או האחות בנושא זה.
נשירת שיער באזור הערווה
טיפול בקרינה לאזור הערמונית עלול לגרום לנשירת שיער באזור הטיפול בלבד, ולא באזורים אחרים בגוף.
טיפול בקרינה לאזור הערמונית, הניתן במינון גבוה, עלול לגרום לפגיעה בזקפה אצל חלק מהמטופלים, בשל הנזק הנגרם לכלי הדם באזור. הפגיעה בזקפה מתפתחת, בדרך כלל, לאחר מספר חודשים או אפילו שנים מסיום הטיפול.ככלל, ניתן להמשיך בפעילות מינית בתקופת קבלת הטיפול בקרינה, אלא אם כן פליטת הזרע גורמת לכאב. אין חשש מהעברת קרינה לבת/בן הזוג בזמן קיום יחסי מין. מטופלים המקבלים טיפול הורמונלי במקביל לטיפול בקרינה עלולים לסבול מאין-אונות במשך פרק זמן זה.
במקרים מסוימים של סרטן ערמונית בשלב מוקדם, תינתן קרינה פנימית באמצעות החדרת גרגירים רדיואקטיביים קטנים לתוך הגידול (הליך הנקרא ברכיתרפיה). את החדרת הגרגירים ניתן לבצע בהרדמה כללית או בהרדמה אפידורלית (זריקה בגב). בטיפול מוחדרים גרגירי יוד רדיואקטיבי קטנים לגידול הסרטני, והם משחררים קרינה בקצב איטי למשך תקופת זמן מסוימת. הגרגירים נשארים בגוף, אך הקרינה מתפוגגת בהדרגה במשך כשנה.
לפני החדרת הגרגירים ימדוד הרופא את נפח בלוטת הערמונית, במטרה לזהות את גודלה ומיקומה המדויק. זיהוי זה ״עשה באמצעות סריקת אולטרה-סאונד רקטאלי (דרך הרקטום), המפיקה תמונה תלת-ממדית של הערמונית. באמצעות הסריקה ניתן יהיה להחליט כמה גרגירים נחוצים ואת מיקומם הרצוי. על מנת שתמונת האולטרה-סאונד תהיה ברורה ככל הניתן, המעיים צריכים להיות ריקים. לשם כך, תתבקש להקפיד על תזונה מיוחדת במשך 24 שעות לפני הבדיקה, ולעבור חוקן. יום לפני השתלת הגרגירים תתבקש לשמור על אותה תזונה, ולעבור חוקן נוסף.
הליך ההשתלה נמשך בין שעה לשעתיים, ואינו כרוך באשפוז. לשם השתלת הגרגירים מוכנס גלאי אולטרה-סאונד לרקטום לצורך קבלת תמונה מדויקת של הערמונית. לאחר מכן יוחדרו לתוך בלוטת הערמונית 100-80 גרגירים רדיואקטיביים דרך העור שבין הערמונית לפי הטבעת. ההליך עלול לגרום לנפיחות מסוימת בערמונית, החוסמת את השופכה, וייתכן שיהיה צורך לנקז את השתן מגופך באופן מלאכותי, באמצעות צנתר זמני (קתטר), שיוסר מספר שעות לאחר מכן. רוב הגברים יכולים להטיל שתן ללא כל קושי כבר ביום ההשתלה. על מנת למנוע זיהום לאחר ההשתלה, תקבל אנטיביוטיקה. ככל הנראה תוכל לשוב לביתך ביום ההשתלה, אך עליך להימנע מהרמת משא כבד או מפעילות גופנית מאומצת במשך יומיים-שלושה.כל הקרינה הרדיואקטיבית של הגרגירים המושתלים נספגת בערמונית והאנרגיה שלהם נמוכה, כך שאין חשש לשהות בחברת אנשים אחרים. עם זאת, במשך כחודשיים-שלושה לאחר ההשתלה, רצוי שילדים ונשים בהיריון (או שעשויות להרות) לא ישהו בקרבה אליך למשך פרקי זמן ארוכים. גרגירי הקרינה נותרים בבלוטת הערמונית באופן קבוע, אך ישנו סיכוי שגרגיר בודד יעבור בנוזל הזרע במהלך קיום יחסי מין, לכן מומלץ להשתמש בקונדום בשבועות הראשונים לאחר ההשתלה. ייתכן שנוזל הזרע יקבל צבע שחור או חום בשל דימום אפשרי כתוצאה מההליך. לאחר השימוש בקונדומים יש להשליכם לפח באריזה כפולה.
תופעות הלוואי של קרינה פנימית שונות מאלו של קרינה חיצונית, ומופיעות בתדירות שונה. לעתים קרובות מופיע כאב מתון, שטף דם קל ושינוי צבע בעור המפשעה במשך מספר ימים לאחר ההליך. הרופא יוכל לרשום לך משככי כאבים קלים שיקלו תופעות אלה. כמו כן, ייתכן שתבחין בדם בשתן. הדבר נורמלי לחלוטין. אם המצב יחמיר, או אם יופיעו קרישי דם גדולים, יש לדווח מידית לרופא המטפל בך. על מנת לשטוף את שלפוחית השתן ולמנוע קרישי דם, חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים. על פי רוב, הקרינה הפנימית משפיעה פחות על תפקוד המעיים מאשר טיפול בקרינה חיצונית, אולם היא גורמת בעיות רבות יותר במערכת השתן. הקרינה המשתחררת מהמוקדים עלולה לגרום לכאב, או לאי-נוחות בעת הטלת שתן, לזרם שתן חלש או לתחושה תכופה יותר של צורך בהטלת שתן. תופעות אלו משתפרות בתוך 12-6 חודשים, כאשר המוקדים מאבדים חלק מהרדיואקטיביות שלהם. שתיית כמות רבה של נוזלים והימנעות מקפאין מסייעות בהפחתת תופעות הלוואי.
חלק מתופעות הלוואי של הטיפול נמשכות גם מספר שבועות לאחריו. עם זאת, בהדרגה תתחיל לחוש שבכוחך לחזור לתפקוד יומיומי רגיל. חשוב לבצע פעילות גופנית מתונה, בהתאם ליכולתך, ולשמור על תזונה מאוזנת.
בתום הטיפול עליך לוודא שנקבע לך תור למעקב אצל הרופא המטפל. אחות היחידה לטיפול בקרינה תהיה איתך בקשר גם במהלך תקופה זו. אם תתעורר בעיה לפני כן, כדאי להקדים את מועד הביקורת.
אם נותרו לך שאלות או התעוררו בעיות בלתי צפויות, אנא התקשר אל היחידה לטיפול בקרינה.
למידע על מערך התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן