לתרומה
חפש
ילדים ומתבגרים חולי סרטן
סוגי מחלות בילדים

גידולים בכבד בילדים

עוד בנושא

גידולים בכבד אצל ילדים

ישנם שני סוגים עיקריים של גידולי כבד: הפטובלסטומה (Hepatoblastoma) המאובחנת בדרך כלל בילדים מתחת לגיל חמש, וקרצינומה הפטוצלולרית (Hepatocellular carcinoma) המאובחנת לרוב בילדים גדולים יותר. הגורמים למחלה זו אינם ידועים.


תסמיני המחלה

התסמינים הנפוצים ביותר הם גוש בבטן או תחושת מלאות בבטן, המלווים לעתים בכאבים.


דרכי האבחון

בדיקות אולטרה-סאונד, CT ו/או MRI - מסייעות בקביעת שלב והיקף המחלה (staging). מרבית ההפטובלסטומות וחלק מהקרצינומות ההפטוצלולריות מייצרות חומר כימי הנקרא אלפא פטופרוטאין Alpha Fetoprotein) AFP) המשתחרר לזרם הדם - לכן בדיקות דם מסייעות באיתור המחלה, במעקב אחר יעילות הטיפול ובבדיקת הישנות מחלה.


הטיפול

קביעת היקף המחלה (אם הגידול מוגבל לחלק אחד או פגע במספר חלקים בכבד) תשפיע על התכנית הטיפולית והניתוח. בכדי לרפא את החולה - חייבים להסיר את הגידול בניתוח. כאשר לא ניתן לבצע ניתוח - יינתנו טיפולים כימיים במטרה לצמצם את היקף הגידול הסרטני ולאפשר הסרה יעילה של הגידול בניתוח. מרבית הילדים יקבלו טיפול כימי לפני ולאחר הניתוח. במקרים נדירים, ייתכן שתיבחן אפשרות ביצוע השתלת כבד.


מעקב

עם סיום הטיפול יבוצעו סריקות וצילומי חזה ובמידת הצורך גם בדיקות דם תקופתיות כדי למדוד את רמת ה-AFP. רבים מהסובלים מהפטובלסטומה נרפאים, וככל שהגידולים קטנים - הסיכויים לריפוי טובים יותר.

ילד חולה סרטן עם אבא שלו
פורום להורים שילדם חולה בסרטן
קרא עוד
חוברת ילדים ומתבגרים חולי סרטן
תודתנו נתונה ל:
ד"ר שפרה אש, מנהלת המערך להמטו-אוקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה; יו"ר האיגוד להמטו-אונקולוגיה ילדים,

פרופ' מרים בן הרוש, לשעבר מנהלת המערך להמטו-אונקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, סגנית מנהלת בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה,

פרופ' יצחק יניב, מנהל המערך להמטולוגיה-אונקולוגיה לילדים ע"ש פרופ' רנה זייצוב, מרכז שניידר לרפואת ילדים,

עו"ס מחלקת שיקום ורווחה באגודה למלחמה בסרטן.
עודכן לאחרונה: מאי 2020
פברואר 2021 
מסגרת סל הבריאות הורחבה לכלול פרופיל מולקולארי רחב של גידולים סולידיים והמטולוגיים לצורך התאמת טיפול עבור ילדים ומתבגרים 
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן בילדים. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.